Grad Trebinje
Republika Srpska

RADNICI ZAHTJEVALI I DOBILI: Regres od 1500 KM, za praznike 200 KM, a povećanje plata…

Jedina, većinska, reprezentativna Sindikalna organizacija kompanije „Alumina“ d.o.o Zvornik od Uprave Alumine je prethodnih dana zahtijevala isplatu regresa – linearno u iznosu od 1.500 KM, povećanje plate za 400 KM, takođe linearno, da iznos karte za prevoz ostane isti, isplatu 13. plate, plaćenu radnu subotu, kategorizaciju radnih mjesta, kada su u pitanju otežani uslovi rada (odrediti mjesečnu nadoknadu koja bi se uvrstila i lični dohodak) i da Uprava Alumine garantuje da neće biti otpuštanja radnika.

Nakon održanog sastanka sa rukovodstvom firme dogovorene su određene stavke, a a u ponedjeljak bi konačno trebalo biti  dogovoreno i ko će i za koliko dobiti povećanje plate.

Kako je nakon sastanka izjavio predsjednik uprave „Alumine“ Zoran Stevanović  od osam riješeno je pet zahtjeva sindikata.

Tako je neupitna isplata regresa za 2024. godinu u linearnom iznosu od 1.500 KM, zatim novčana naknada od 200 KM za predstojeće Božićne praznike, a sa predstavnicima Sindikata dogovaraće se i ostale prinadležnosti za radnike.

Kad je pitanju prevoz radnika, dogovoreno je da predsjednici fabričkih sindikata još jednom sagledaju situaciju među radnicima i do ponedjeljka pripreme konačan prijedlog po ovom pitanju.

Što se tiče povećanje plata zaposlenima u 2024. godini i isplate 13. plate, čelni ljudi kompanije su objasnili da se do kraja sedmice očekuje potpisivanje nekoliko ugovora sa najznačajnijim dobavljačima, prije svega boksita, uglja i kreča, tako da će početkom naredne sedmice biti jasnija slika kako će se kretati poslovanje fabrike u toku sljedeće godine.

Komentar