Grad Trebinje
Izdvojeno Umjetnost i kultura

Rale Milenković i „Naši dani“ pozdravljeni ovacijama

Druge večeri 15. festivala „Dani malih stvari“ izvedena je pozorišna predstava „Naši dani“, produkcijsko ostvarenje Proces teatra iz Beograda.

Monodrama „Naši dani“ nastala je dramatizacijom satiričnih pjesama Vladislava Petkovića Disa i pripovjedaka Radoja Domanovića, u adaptaciji, režiji i glavnoj ulozi sjajnog Radoslava Raleta Milenkovića.

Beogradski glumac Radoslav Milenković kaže da ono što je napisano krajem 19. i početkom 20. vijeka za vrijeme obrenovićevske Srbije, 1984. godine – kada je ova predstava nastala, bilo je alegorija o nekim prošlim vremenima kada su genijalni satiričari žigosali izvjesne negativne pojave. Za sve ovo vrijeme, tokom više od tri decenije igranja predstave, publika prepoznaje svoje dane.

„Zasluga za to je genijalnost ovih pisaca, koji nisu pisali samo o aktuelnoj situaciji svog vremena, nego o ljudskoj prirodi uopšte i o nečemu što je mnogo strašnije – o tamnim stranama, o našim manama i porocima i o jednoj moralnoj nakaznosti koja nam je, očigledno, neka stalna stavka u karakterima i životu“, smatra Milenković.

On dodaje da su sve političke garniture, koje su se ređale u tzv. demokratiji, vapile da i njih prepoznamo u onome što je Domanović pisao, tako da je ova predstava od alegoričnosti stigla do bolnog, zastrašujućeg naturalizma i verizma – jedne slike stvarnosti.

Monodrama „Naši dani“ večeras je izvedena 1764. put. Aktuelnost satiričnih tekstova, nastalih prije više od jednog vijeka, u kombinaciji sa Milenkovićevim bravuroznim tumačenjem 38 različitih likova, ostavila je snažan utisak i na trebinjsku publiku.

Večeras, od 20 časova pred publikom Kulturnog centra naći će se ostvarenje „Igra bogova“ Šabačkog pozorišta  i Scene „Maska“, u kojem igraju Dušan Simić, Aneta i Ivan Tomašević.