Grad Trebinje
Republika Srpska

Rastu cijene, plate i penzije stoje

Mlijeko, hljeb, ulje osjetno su poskupili, a poskupile su i druge životne namirnice što se osjeti na budžetu prosječne porodice, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ozrenko Pašalić iz Doboja u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH).

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) nivo cijena u julu 2021. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 1,9%. Prema ovim podacima cijene hrane su u prosijeku porasle za 2,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Uprkos statističkim podacima koji pokazuju vrlo mali prosjek porasta cijena, neke od osnovnih životnih namirnica u trgovinama poskupile su između 30 i 50 odsto, mišljenja je Mladenka Sarić iz Doboja.

“Mi smo čarobnjaci. Zaista, ne znam šta da kažem. Preživljavamo kako možemo i moramo”, poručuje Sarić.

Šta je najviše poskupjelo?

U trgovinama je najviše poskupjelo ulje, koje je sa cijene od 2,9 konvertibilne marke – KM (1,45 evra) u pojedinim trgovinama došlo na 3,8 KM (1,9 evra), što je primjetila i Nina iz Mostara na jugoistoku BiH.

“Sigurno da će se morati pametnije kupovati, s obzirom da su primanja ostala ista, a došlo je do poskupljenja”, smatra Nina.

Veliko poskupljenje bilježi svinjsko i juneće meso, čija je cijena u mesnicama i trgovinama viša za 3 KM (1,5 evra) do 4 KM (2 evra) po kilogramu. Brašno je po kilogramu skuplje za 20 do 50 feninga.

Za Mostarku Anelu je ovo zabrinjavajuće.

“Kupovaće hranu onaj ko ima para, a onaj ko nema ići će u javne kuhinje. Od tih nadležnih nikoga nije briga za taj narod i za poskupljenja niti išta rade da nešto pomognu i suzbiju ta poskupljenja”, kaže Amela.

Plate i penzije ne prate rast troškova

Prosječna plata u Republici Spskoj (RS, jedan od dva entiteta u BiH) iznosi 1020 maraka (510 evra), dok je iznos sindikalne potrošačke korpe za jul, koju je izračunao Savez sindikata RS 1928 KM (964 evra).

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH, jedan od dva entiteta u BiH) prosječna neto plata iznosi 1.000 KM (500 evra), dok je potrošačka korpa koju je izračunao Savez samostalnih sindikata BiH 2070 KM (1035 evra).

Murisa Marić iz Udruženja potrošača DON iz Prijedora kaže da rast cijena u BiH ne prati rast plata i penzija, te da jedna prosječna plata nije dovoljna ni za pola potrošačke korpe.

˝Penzije sa ovim postotcima povećanja od 2-3 marke (1-1,5 evra) ili rast plate od 20 maraka (10 evra) nije značajno uticalo da potrošači mogu da prežive mjesec˝, ističe Marić.

Ovim poskupljenjima najviše su pogođeni penzioneri kojih u BiH ima oko 700.000. Prosječna penzija u Federaciji BiH iznosi 428 maraka (214 evra) dok je ona u Republici Srpskoj 405 KM (202,5 evra).

Marić poručuje da je sa takvim primanjima penzionerima svaka marka bitna.

˝Od toga pola prihoda moraju da daju državi za dažbine i cjelokupan mjesec treba da od ostatka prežive. To se kreće na nekoj dnevnoj osnovi od 8-10 maraka (4-5 evra) i od toga treba čitav mjesec da prežive˝, pojašnjava Marić.

Snježana Milićević, penzionerka iz Doboja kaže da od svoje penzije ne može živjeti.

˝Teško se živi od penzije preteško. I kad si bio visoka stručna sprema i imao solidnu platu penzija je poslije nikakva˝, poručuje Milićević.

Na poskupljenja uticale cijene nafte i žitarica na svjetskim berzama

Stručnjaci ističu da su na porast cijena namirnica prvobitno uticale veće cijene nafte na svjetskim berzama, a lančano i porast cijene transporta, te veće cijene žitarica i stočne hrane na svjetskom tržištu.

(RSE)