Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

“Rata mi je skočila za 300 KM” Banka treći put za 12 mjeseci povećala kamatu na kredit, želja za stanom prerasla u NOĆNU MORU

Treći put u godini dana banka mi je povećala kamatnu stopu na stambeni kredit. Ugovorili smo 3,7 odsto, a sada iznosi čak 7,5 odsto.

Ovo je slučaj jedne Banjalučanke kojoj je jedna komercijalna banka prije četiri godine odobrila 130.000 KM kredita za kupovinu stana na period otplate od 15 godina. Njena rata tada je bila oko 800 KM, a sada treba svakog mjeseca da vraća banci 1.100 KM.

– Rata mi je veće za 300 KM. Ovo je postalo neizdrživo – kaže ona za Srpskainfo.

Kredit joj je odobren sa promjenjivom kamatnom stopom, odnosno kamatom koja je vezana za stopu EURIBORA-a, koja je tada bila negativna. Međutim, Evropska centralna banka je od prošle godine počela da povećava stopu EURIBOR-a u cilju suzbijanja inflacije zbog čega su porasle i kamatne stope na kredite koje su građani uzeli kod banaka sa promjenjivom kamatnom stopom.

Neki klijenti su zbog velikog rasta kamata napravili nove ugovore sa bankama, odnosno dogovorili fiksnu kamatnu stopu.

– Meni to nijedna banka ne dozvoljava jer nemam ugovor na neodređeno – kaže ova Banjalučanka.

Usljed rasta kamata, Agencija za bankarstvo Republike Srpske je prošle godine donijela Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa, koja je dopunjena u aprilu ove godine. Po tome, regulator ne može zabraniti da banke podižu promjenjive kamatne stope, ali sve što bude preko dva odsto moraće da obezbijede dodatna rezervisanja “a samim tim i da umanje svoju dobit”.

Komentar