Grad Trebinje
Trebinje

Rekordna posjeta Trebinju u avgustu

Proteklog mjeseca u Trebinju je zabilježeno oko 13 hiljada noćenja turista, što je na nivou avgusta 2019. godine, koja je bila rekordna u turizmu ovog grada.

Na jugu Srpske do sada je iskorišteno je i preko 3 500 vaučera Vlade RS, od ukupno 15 hiljada, koliko ih je iskorišteno u cijeloj Srpskoj.

Ovo su podaci Turističke organizacije Trebinje, izneseni povodom 27. septembra, Svjetskog dana turizma.

Prema riječim direktora trebinjske Turističke organizacije Marka Radića Strategija razvoja turizma u narednih deset godina, koja je danas predstavljena turističkim radnicima, hotelijerima i ugostiteljima u Trebinju, je dokument koji će pomoći daljem razvoju i strateškom djelovanju u ovoj kompleksnoj privrednoj grani, a jedan od akcenata je razvoj ruralnog turizma.

– Rijetka smo lokalna zajednica u RS koja će dobiti takav dokument. Trebinje ima odlike mediteranskog grada, a domaća hrana je ono što je sinonim našeg podneblja, zato treba dalje jačati enogastronomsku ponudu i seoska gazdinstva- rekao je Radić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naveo da je ovaj grad bio jedan od rijetkih u regionu, koji je prošlog mjeseca imao skoro isti broj posjeta kao i u avgustu 2019. godine , dodavši da Trebinje i dalje ostaje otvoren grad za sve ljude dobre volje koji žele da ga posjete.

– Cilj je da Trebinje bude posjećeno cijele godine, a u narednom peridu ćemo dalje raditi na razvoju turizma. To što u avgustu nismo imali sve predviđene manifestacije zbog pandemije virusa korona, a ljudi su dolazili u naš grad, je pokazatelj koliko je Trebinje napredovalo u turizmu. Među prvima u RS smo uradili strategiju i pokazali da nam je turizam, uz energetiku i poljoprivredu, važna privredna grana. Svjesni da imamo dobru gastro ponudu, bogato kulturno nasljeđe i vjerski turizam. Ruraralni turizam je nešto što je u cijelom svijetu aktuelno i nastojaćemo da još više ulažemo u tu oblast – istakao je on.

Hotelijeri, koji su uključeni u akciju podjele vaučera Vlade RS su zadovoljni kako je prošao avgust, a i brojem ostvarenih noćenja u septembru.

– Ne možemo reći da mjesec ili dva mogu izvući sve izgubljeno zbog pandemije virusa korona, ali smo, ipak, zadovoljni – ističe Maja Kovač iz hotela „Nar“.

Strategija razvoja turizma Trebinje do 2030. godine naći će se i pred odbornicima Skupštine grada u srijedu 30. septembra.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.