Grad Trebinje
Republika Srpska

Republika Srpska i dalje bez socijalne karte i evidencije o siromašnima

Najava i obećanja godinama unazad nije manjkalo. Međutim, do danas praktično ništa nije urađeno.

Premijer RS Radovan Višković nedavno je izjavio da je u januaru formiran tim za izradu socijalne karte koja bi konačno trebalo da bude završena do kraja jula.

Na čelu tima je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. Danas nije odgovarao na pozive i poruke, ali je nedavno izjavio da očekuje pomoć Srbije kako bi se decenijski posao priveo kraju.

‘’Skoro je Vlada imala jednu informaciju na bazi koje je definisala svoje tri faze pristupa ovim aktivnostima. Ministar Selaković je prihvatio i ponudio pomoć po tom pitanju’’ – izjavio je nedavno Šeranić.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da je sistem raspodjele socijalne pomoći nepravedan. Osnovni razlog nejednakosti je to što se najveći dio socijalnih transfera kod nas dodeljuje na bazi statusa, a ne na bazi utvrđenog socijalnog stanja.

‘’Teren pokazuje pravo stanje. Može nam svako doći prijaviti se i pričati svoju priču za socijalnu kartu, ali kada vi odete na teren i vidite njegovu priču uživo snimite stanje i uvedete njegove podatke, onda nema druge priče’’ – rekao je za UNA TV predsjednik Udruženje porodice sa četvoro i više djece Jovan Radovanović.

A dosadašnja priča je bila takva da je samo u toku prošle godine Vlada galopirajuću inflaciju i divljanje cijena ”peglala” isplatom jednokratne novčane pomoći.

‘’To je kratkoročno gašenje požara, a ne rješavanje tog problema dugoročno. Siromaštvo i socijalna nepravda ugrožavaju stabilnost i RS i BiH’’ – kaže za UNA TV sociolog Duško Vejnović.

Dosadašnja praksa je pokazala da se u Republici Srpskoj ili malo brine o socijalnim potrebama građana ili da postoje zloupotrebe, budući da se još precizno ne zna kolika pomoć kome sleduje.

‘’Situacija vrlo ozbilja kod ljudi koji su penzioneri sa minimalni penzijama, a koji za lijekove daju skoro cijelu penziju, ne mogu se prehraniti i onda idu u javne kuhinje’’ – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

I sve dok je tako, oni koji su najugorženiji i najviše će da ispaštaju.

Više u prilogu Danine Rakita.

Video prilog

Komentar