Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Republika Srpska ide u novo zaduženje: Duplo zaduženiji od Federacije

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već tokom ove sedmice putem aukcije šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi.

Iznos prvog zaduženja je 10 miliona KM, a Narodna skupština krajem prošle godine usvojila je odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju za 2024. godinu kojima je predviđeno da se Republika Srpska može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Ukupan javni dug Republike Srpske je oko 6,2 milijarde KM. S druge strane ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na Srpsku. No Federacija BIH ima duplo više stanovnika i gledano u odnosu na BDP, zaduženost Srpske je gotovo dvostruko veća. Naime, dug po glavi stanovnika u Republici Srpskoj je oko 5.600 KM, dok je dug po glavi stanovnika u entitetu Federaciji BiH oko 2.900 KM.

Samo u prošloj godini je zaduženje Republike Srpske iznosilo milijardu i 200 miliona KM.

Stručnjaci su skloni reći da je danas FBiH za Republiku Srpsku u ekonomskom smislu ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku, a na sceni je i sličan (iako zakonom nije definisan) “princip solidarnosti“ po kojem Federacija BiH praktično na “leđima“ nosi Republiku Srpsku.

Komentar