Grad Trebinje
Republika Srpska

„Republika Srpska pred finansijskim kolapsom“ Pregovori sindikata i Ministarstva uprave RS trajali kraće od 5 minuta

Današnji sastanak Odbora za pregovore, kojeg čine predstavnici dva sindikata i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, trajali su kraće od pet minuta, saznaje Srpskainfo

Ministarstvo je Sindikatu uprave Republike Srpske i Sindikatu lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske ponudilo novi posebni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnim zajednicama.

Prema tom ugovoru radnici prve tri platne grupe, od ukupno sedam platnih grupa, primali bi manju od najniže zagarantovane plate u Republici Srpskoj.

Sindikati za ovakvo rješenje nisu željeli ni da čuju.

– Ako Vlada Republike Srpske ima takav stav prema 7.500 radnika, onda smo sigurni da osim finansijskog kolapsa na sceni nema drugog argumenta za ovakvo kršenje međunarodnih konvencija i pozitivnih propisa Republike Srpske. Licemjerno je što je to isto Ministarstvo uprave u Narodnoj skupštini prošle grošle godine predložilo Zakon o platama funkcionera u jedinicama lokalne samouprave RS čije plate prelaze 4.000 KM – kaže za Srpskainfo predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, Božo Marić.

Podsjećamo, sindikati i ministarstvo pokušavaju da usaglase novi posebni koletivni ugovor nakon što je prošli oboren na Ustavnom sudu Republike Srpske.

Komentar