Grad Trebinje
Republika Srpska

Republika Srpska privržena teritorijalnom inegritetu BiH, nema ništa od izlaska iz BiH

Republika Srpska je privržena teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Republika Srpska se ne planira otcijepiti od Bosne i Hercegovine i nije preduzela nikakve korake u tom pravcu.

Ovo se navodi u 29. izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

“Opredijeljenost Republike Srpske za Dejtonski sporazum uključuje opredijeljenost za suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Republika Srpska se ne planira otcijepiti od Bosne i Hercegovine i nije preduzela nikakve korake u tom pravcu. Republika Srpska nastoji samo zaštititi svoje vlastite nadležnosti koje su zagarantovane Ustavom BiH“, piše u tom izvještaju.

Sadržaj 29. izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija:

– Blokiranje finansiranja projekata u Republici Srpskoj od strane EU je kontraproduktivno

– Regionalna integracija

– BiH treba manje stranih intervencija, a ne više

– Rat u Ukrajini nema veze sa BiH

– Djela i izjave motivisane vjerskom i nacionalnom mržnjom treba osuditi

– Da bi BiH uspjela, sve strane moraju poštovati i pridržavati se Dejtonskog sporazuma.

– Republika Srpska je privržena teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH

– BiH mora biti uređena onako kako je navedeno u Dejtonskom sporazumu, uključujući i Ustav BiH

– Upravljanje i administracija na nivou entiteta nije destabilizujuća, već naprotiv, prepoznali su i pisci Dejtonskog sporazuma

– Niko nema zakonska ovlaštenja donositi zakone BiH dekretom

– Napori SDA da opstruiše funkcionalnost i međunacionalnu suradnju na nivou BiH

– Opredijeljenost Republike Srpske za integraciju BiH u EU

– Pošto je BiH stekla status kandidata za članstvo u EU, zemlju treba poštovati kao potpuno suverenu

– Da bi BiH bila suverena, OHR se mora zatvoriti

– Da bi BiH bila suverena, Ustavni sud BiH mora biti sastavljen od bh. građana

– Opredijeljenost Republike Srpske za vjersko i etničko pomirenje

– Najdestabilizujući uticaj u BiH je uplitanje stranaca koji kao da nisu pročitali Dejtonski sporazum

– Međunarodno uplitanje ukočilo je političko sazrijevanje BiH i spriječilo rješavanje osjetljivih političkih pitanja kao što je pitanje državne imovine

– OHR je glavni izvor problema BiH i mora se zatvoriti Strani akteri se trebaju prestati miješati u izbore i politiku u BiH

– Desetine milona dolara potrošeni u pokušaju uticaja na politiku

– Međunarodno pravo obvezuje diplomate da se suzdrže od miješanja u unutarnje poslove države domaćina

– Ustavni sud BiH kojim dominiraju stranci pati od zaslužene krize legitimiteta.

– Kontrola Ustavnog suda od strane stranih sudija narušava legitimitet suda

– Bezakonje izkrivljenih odluka Ustavnog suda BiH dodatno je narušilo legitimitet suda.

Osim opredijeljenosti za integraciju Bosne i Hercegovine u EU, Republika Srpska, kako stoji u izvještaju, koji prenosi Aldžazira, takođe snažno podržava napore za regionalnu integraciju, uključujući inicijativu Otvoreni Balkan i Berlinski proces.

“Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koju su pokrenule Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija za stvaranje ekonomske zone za slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga. Sada kada SDA više nije dio Savjeta ministara BiH, Republika Srpska se nada da će se Bosna i Hercegovina pridružiti Otvorenom Balkanu u narednoj godini“.

Dalje se navodi da retorika koja sugeriše da bi se rat iz Ukrajine mogao na neki način proširiti na Bosnu i Hercegovinu je krajnje neutemeljena.

“Oni koji tvrde da borbe u Ukrajini ugrožavaju Bosnu i Hercegovinu raspiruju strah radi političke koristi. Nadaju se da će stvaranjem međunarodne uzbune o sigurnosti Bosne i Hercegovine podstaći strane zemlje da snažnije intervenišu kako bi ukinuli decentralizovani  sistem zagarantovan Dejtonskim sporazumom. Kao što zvaničnici EUFOR-Althea konstantno naglašavaju od početka rata u Ukrajini, nema prijetnje miru u Bosni i Hercegovini. Dana 26. aprila 2023. EUFOR je ponovno potvrdio da ne vidi nikakvu opasnost u sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini”, navodi se.

Dodaje se da neki strani komentatori koji ne žele dobro Republici Srpskoj smiješno su tvrdili da se Republika Srpska koristi kao oruđe ruske spoljne politike, ističući jake istroijske i kulturne veze Srba i Rusa kao prijetnju miru.

Ovaj izvještaj, kako otkriva novinar iz Njujorka Ivica Puljić, ima 37 strana i mogao bi se naći na sjednici Savjeta bezbjednosti 10. maja kada će se voditi redovna šestomjesečna rasprava o BiH. 

Sjednicom Savjeta bezbjednosti će predsjedavati Rusija, a na njoj bi se mogla pojaviti predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Ovim su ponovo, po ko zna koji put, demaskirane priče predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koje su ponovo dobile na zamahu posljednjih mjeseci o navodnoj spremnosti Republike Srpske da se izdvoji iz BiH.

Komentar