Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Republika Srpska prodaje HET! Vukanović pozvao na blokade i proteste!

Dokapitalizacija preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET), koja se planira prodajom akcija na Banjalučkoj berzi, znači privatizaciju tog društva. Prema nepotvrđenim informacijama Srbija je zainteresovana za kupovinu akcija čime bi preuzela kontrolu nad jednim od najprofitabilnijih dijelova „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS).

Portal CAPITAL objavio je danas da HET planira da se dokapitalizuje emisijom akcija u vrijednosti od čak 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva.

Finansijski i stručnjaci za tržište kapitala s kojima je CAPITAL razgovarao slažu se da pomenuta prodaja akcija znači privatizaciju HET-a.

„Ova prodaja akcija znači privatizaciju preduzeća, mijenja se vlasnička struktura, emituje se više akcija nego što HET ima. Ako neko kupi sve, ima većinski paket, što znači privatizacija, bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske. U Odluci nigdje ne stoji ograničenje, odnosno da neko ne može steći više od 10 odsto akcija, što znači da jedno lice može kupiti čitavu emisiju akcija“, tvrde stručnjaci za tržište kapitala.

Dodaju da se, pored toga, do sada prilikom prodaje državnog kapitala tražila potvrda ko ima izmirene obaveze, a sada se to ne traži i bilo koji poreski dužnik može da kupi akcije.

„Potpuno je srušen koncept upravljanja javnim preduzećem“, kategorični su stručnjaci.

Slažu se i da ima dosta nepoznanica jer nije definisano ko je oslobođen od preuzimanja, ukoliko stekne više od 30 odsto kapitala HET-a.

„Onaj koji stekne taj dio akcija mora po zakonu da uđe u preuzimanje, ali on se toga oslobađa. To je privatizacija na mala vrata, postoji interes Srbije da kupe za 50 miliona evra akcije i steknu kontrolu nad preduzećem. Ima dosta nepoznanica, za male pare neko potpuno nov i sa strane može preuzeti većinski paket akcija u HET-u“, navode sagovornici CAPITAL-a.

Prodajna cijena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine iznosi 0,29 KM po jednoj akciji. Cijena za preostale akcije formiraće se na berzi, po principu višestrukih cijena, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 0,29 KM. Standard povećanja cijene je 0,01 KM.

Pored Odluke o emisiji akcija javnom ponudom, koja je stavljena na dnevni red sjednice Skupštine akcionara HET-a za 21. januar, predložena je i Odluka o oslobađanju od obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje investitora – kupaca emisije akcija.

„Odobrava se investitorima – kupcima druge emisije akcija emitovane javnom ponudom od strane HET-a da mogu steći preko 30 odsto od ukupnog broja glasova koje daju akcije Emitenta, samostalno ili sa povezanim licima, bez obaveze provođenja postupka preuzimanja preostalih akcija Emitenta u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava“, navedeno je u predloženoj Odluci.

Podsjećamo, HET je treći kvartal prošle godine završio sa dobiti od 4,4 miliona KM, a na polugodištu je imao neraspoređenu dobit od 35,2 miliona KM. Ukupan kapital tada je iznosio 907,9 miliona KM.

Kada je ranije spominjano pitanje privatizacije „Elektroprivrede RS“ predstavnici vlasti bili su kategorični da se to neće desiti i da nije u planu.

„Niko u Vladi Republike Srpske ne razmišlja o privatizaciji bilo kojeg javnog preduzeća, pa tako ni `Elektroprivrede RS`“, poručio je ranije premijer RS Radovan Višković.

Nakon ove informacije reagovao je Narodni poslanik Nebojša Vukanović koji je ovaj čin ocijenio kao akt veleizdaje.

Ovo predstavlja akt veleizdaje, protiv koje treba ustati i boriti se svim demokratskim i legitimnim sredstvima, jer prodajom HET-a i Elektroprivrede RS lomi se kičma, prodaje poslednji resurs i Srpska pretvara u koloniju, a jedini interes kompradora na vlasti je da obezbjede novac za još jednu izbornu kampanju i Opšte izbore.” napisao je Vukanović na svom blogu.

Zbog toga ćemo u najskorije vrijeme, prije sjednice Skupštine akcionara HET-a na kojoj treba da se donese sramna, nezakonita i neustavna odluka,  organizovati proteste u Trebinju, pred sjedištem Elektroprivrede Republike Srpske, a nakon toga blokade puteva i institucija u gradu kako bi se spriječila privatizacija i akt izdaje”. dodao je Vukanović.

gradtrebinje.com