Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Republika Srpska proslavlja svoj dan

ISTOČNO SARAJEVO – Gotovo nijedan istorijski datum koji je povezan sa tri naroda u Bosni i Hercegovini ne može proći bez mnogobrojnih prepucavanja sa svih strana. Tako će, po običaju, biti i za Dan Republike Srpske – 9. januar.

Iz Srpske šalju poruke da je ovaj datum jedan od najbitnijih u istoriji, da ne može biti doveden u pitanje, te da će ga uvijek slaviti, bez obzira što su iz Sarajeva prethodnih dana stizali otvoreni pozivi da se zabrani centralna proslava.

Sa ulica Banjaluke svečani defile povodom Dana Republike ove godine seli se u Istočno Sarajevo, gdje će 9. januara od 14 časova biti održana centralna proslava.

Nešto ranije, na Srpskom vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” u Sokocu, biće položeni vijenci na centralno spomen-obilježje, a u gotovo svim opštinama i gradovima u Srpskoj biće obilježen ovaj značajni datum.

Dan ranije, 8. januara, u Banjaluci će biti održana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske. 

Sve do završetka svih svečanosti povodom obilježavanja 9. januara, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS pozvalo je građane na mir i dostojanstvo.

“Građanima koji budu željeli da prate svečani defile koji će biti održan u ponedjeljak, 9. januara 2023. godine, u 14 časova u Istočnom Sarajevu savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete. Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi sa sobom ne nose ruksake i torbe te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokument”, saopštio je MUP Srpske.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), kaže da su borci Vojske RS i u krvavim vremenima uspjeli da definišu njene temelje.

“Republika Srpska je Dejtonom dobila svoje međunarodno priznanje i to govori da je sve što radimo legalno. Srpska je osnovni uslov opstanka srpskog naroda na ovim prostorima”, rekao je Ostojić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da RS ima svoj Dan Republike i da će nastaviti da ga obilježava.

“Republika Srpska živi godinama i decenijama više nego neke državne zajednice u prošlosti na ovim prostorima”, rekao je Dodik i poručio da Srpska nema namjeru da mijenja svoje politike u vezi sa poštivanjem Ustava BiH, kojem ostaje privržena.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, naglasio je da je Srpska garant opstanka i života srpskog naroda na prostoru BiH i da zato treba odati priznanje ljudima koji su 9. januara 1992. godine donijeli odluku o njenom formiranju.

“Plaćena je velika cijena za stvaranje Republike Srpske. Dan Republike je najsvetiji dan u novijoj istoriji srpskog naroda. Rođeni smo 9. januara”, rekao je Višković.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaje Republika Srpska, kaće da 9. januar nije ustavan.

“Ustavni sud BiH je nizom odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara kao Dana Republike Srpske neustavno. Odluke suda su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati”, napisao je, između ostalog, Šmit u pismu koje je uputio rukovodstvu Republike Srpske.

Šmitovo pismo iz Srpske nisu željeli ni da komentarišu, ali su imali poruku povodom najavljenih protesta i poziva na blokade puteva u Sarajevu.

“Republika Srpska je na prostoru cijele Republike suverena. Ona ima pravo da donosi odluke kako smatra da treba. Ovaj put smo odlučili ovako i mogu da protestuju koliko god hoće”, kazao je Milorad Dodik te dodao da je Bošnjacima uvijek bilo sporno ime i postojanje Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Sokolac Milenko Kapuran kaže da Republika Srpska ima pravo da obilježava i slavi Dan Republike.

“Mi smo je stvorili i krvlju natopili i slavićemo i obilježavati Dan Republike dok god smo živi. Oni mogu da protestuju u svom Sarajevu, a mi ćemo slaviti u svom”, istakao je Kapuran.

Podsjećamo, iz federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, kako navodi Srna, sinoć je donesena odluka o otkazivanju protesta na sastanku ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare sa predstavnicima boračkih udruženja i nevladinih organizacija iz Sarajeva.

Radoš Krstojević/Nezavisne novine

Komentar