Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Restrikcije od DANAS na snazi: Ovo su NOVE MJERE Republičkog štaba za vanredne situacije Srpske

Republički štab za vanredne situacije održao je juče, u Banjaluci sjednicu na kojoj je na zahtjev medicinske struke, a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva i zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj, donio rigoroznije mjere za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u Republici Srpskoj.

Prema Zaključku o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u Republici Srpskoj do 29.03.2021. godine zabranjuju se:

– sva javna okupljanja u grupama većim od 30 osoba,

– sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode),

– rad fitnes centrima (fitnes klubovi, bodi – bilding klubovi i slični objekti) i kulturno- umjetničkim društvima,

– organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Takođe, prema istom zaključku od 22.03. do 29.03.2021. godine zabranjuju se:

– rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice i dr.)

– obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela),

– rad bazenima, “wellness” i spa centrima,

– rad skijalištima i skijaškim centrima,

– rad trgovačkim centrima,

– rad priređivačima igara na sreću, osim priređivačima internet igara i lutrijskih igara na sreću, osim klasične tombole,

– aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više osoba u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije).

Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja a usluge ishrane i pića mogu pružati u periodu od 06.00 do 22.00 časa samo gostima kojima pružaju usluge smještaja.

Do 29.03.2021. godine u periodu od 06.00 do 21.00 časova dozvoljava se obavljanje usluge dostave hrane i pića kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta.

Јavne kuhinje mogu obavljati svoju djelatnost isključivo putem šalterskog usluživanja.

U periodu od 22.03. do 29.03.2021. godine obustavlja se vaspitno-obrazovni rad u prostorijama osnovnih i srednjih škola i univerziteta u Republici Srpskoj uz organizovanje nastave na daljinu korišćenjem sredstava elektronske komunikacije. Zadužena su resorna ministarstva da donesu instrukciju o načinu održavanja nastave na daljinu.

Subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane ЈZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja, te na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Pravni subjekti, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja, kao i vaspitno – obrazovne ustanove trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

– Naređuje se štabovima za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave, a posebno štabovima za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave u kojima je pogoršana epidemiološka situacija da, u skladu sa Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, a zbog pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i da pod hitno preduzmu sve potrebne mjere i radnje na sanaciji epidemiološke situacije na teritoriji svoje lokalne samouprave te da o preduzetim mjerama i radnjama u roku od 48 časova obavijeste Republički štab za vanredne situacije – saopšteno je iz Vlade Srpske.

Nepoštovanje mjera zabrane iz ovog zaključka sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Današnjim Zaključkom Republičkog štaba nije obustavljen rad vrtića.

Zaključke sa sjednice možete pogledati OVDJE.

Povezane vijesti

Velika akcija MUP u Banjaluci: Pretresi u toku, uhapšeno nekoliko osoba zbog VIŠEMILIONSKOG KRIMINALA

admin

“Јesen i hladnije vrijeme donose pogoršanje epidemiološke situacije”

admin