Grad Trebinje
Izdvojeno Bosna i Hercegovina

Retuers objavio, interni dokument procurio: Prijedlog sankcija za zvaničnike Republike Srpske

Evropska unija bi trebala da razmotri uvođenje sankcija bh. entitetu Republika Srpska i da uskrati finansijsku podršku tom entitetu ako kriza u Bosni i Hercegovini nastavi da se pogoršava”, navodi se u internom dokumentu EU, javlja Reuters.

Reuters javlja da u internom dokumentu do kojeg je pripremila Služba za vanjske poslove EU za ministre vanjskih poslova zemalja članica stoji da bi se trebala razmotriti zabrana putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika iz Republike Srpske ako nastave inicijativu prenošenja nadležnosti sa državnog nivoa.

Također se u dokumentu do kojeg je došla ova novinska agencija navodi da bi sankcije mogle biti proširene na “druge aktivnosti koje predstavljaju prijetnju državi”, iako bi one trebale ostati kao posljednje sredstvo.

“EU bi mogla odlučiti da koristi svoju finansijsku pomoć kao polugu”, navodi se u dokumentu, uz podatak da je EU uložila i osigurala oko 1,5 milijardi eura BiH.

Njemačka je već pozvala na sankcije lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, ali Mađarska tvrdi da bi takve mjere bile kontraproduktivne jer EU nastoji uvesti Bosnu i pet drugih balkanskih zemalja u blok.

Sjedinjene Američke Države su 5. januara uvele nove sankcije Dodiku. Američko Ministarstvo finansija optužilo je Dodika, koji je već pod drugim ovlastima podložan američkim sankcijama, za korupciju i prijetnju stabilnosti i teritorijalnom integritetu BIH, podsjeća Reuters.