Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Rezultati ankete Klix.ba: 45% građana BiH prebolovalo koronu

U online anketi portala Klix.ba na jednostavno pitanje: “Da li ste prebolovali koronavirus?” 45% građana BiH se izjasnilo da je prebolovalo koronu.U anketi su bila ponuđena samo dva odgovora te su se građani mogli izjasniti sa “da” ili “ne”, a nakon 24 sata od objavljivanja glasalo je skoro 15 hiljada građana.

Više od 93 posto ukupnih glasova je iz Bosne i Hercegovine, dok je ostatak iz drugih zemalja Evrope i svijeta.

Važno je naglasiti da se rezultati ovakve ankete ne mogu smatrati naučno utemeljenim niti mogu biti uzeti kao zvanična referenca, ali mogu poslužiti kao približan indikator stanja s obzirom na to da je veliki broj građana koronu prebolovao asimptomatski, pa su vjerovatno serološkim testovima saznali da su bili inficirani.

Također, znatan broj građana je neminovno prebolovao koronu, a da nije ušao u zvaničnu statistiku. To se prije svega odnosi na sve veći broj antigenskih testova koje građani rade u privatnim klinikama, a koji ne ulaze u službenu statistiku.

Da bi jedno društvo steklo kolektivni imunitet neophodno je da 70 posto građana stekne imunitet, što se može postići vakcinacijom.

Ipak, podaci iz ankete govore da je veliki broj građana bio inficiran koronom, a da uopšte nije prošao kroz sistem. Koliko je to utjecalo na činjenicu da je BiH nažalost četvrta na svijetu po broju smrtnih slučajeva na sto hiljada stanovnika (4.330), pokazat će vrijeme.

Napomena: Rezultati ankete služe isključivo u svrhu novinarske analize i ne mogu se smatrati službenim podatkom.