Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

“Riješiti probleme boraca ili SLIJEDE PROTESTI” Opozicija podnosi zahtjev za posebnu sjednicu parlamenta Srpske

Opozicione stranke će do kraja ove sedmice podnijeti zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske posvećene statusu i pravima demobilisanih boraca Vojske RS, a ako se njihovi problemi ne riješe, slijede protesti i blokade.

Tvrdi ovo za Srpskainfo poslanik SDS u NSRS, Darko Babalj, koji optužuje vlast da namjerno izbjegava održavanje navedene sjednice, jer ne žele da se bave problemima boraca.

S druge strane, stranke iz vlasti pitaju opoziciju zbog čega već dva mjeseca “otežu sa podnošenjem zahtjeva za održavanje navedene sjednice”, te da li je njihova borba zaista borba za borce ili spasavanje vlastitog rejtinga. Podsjećaju da je opozicija još 30. novembra prošle godine prikupila 28 potpisa poslanika, odnosno trećine od ukupnog broja parlamentaraca Srpske, što je po Poslovniku sasvim dovoljno za sazivanje posebne sjednice.

Maske

Babalj juče poručuje da će zahtjev i biti podnesen, te da će sjednica sigurno biti održana.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

– Rukovodstvo NSRS se stalno poziva na neke procedure, a sve u cilju izbjegavanja da se navedena sjednica zaista i održi. Poručujem im da će se sjednica održati i vrlo brzo će pasti maske. Na toj sjednici će se vidjeti ko i na koji način razmišlja o borcima koji su odbranili Srpsku, o patriotizmu i o svemu što naše čuvene patriote pričaju. Maske će pasti na toj sjednici parlamenta Srpske – tvrdi Babalj.

Dodaje da se za borce prve kategorije iz budžeta Srpske odvaja oko devet miliona KM, dok je budžet predsjednika RS oko deset miliona maraka, što dovoljno pokazuje koliko borci znače za vlast.

Babalj poručuje da će se na posebnoj sjednici otvoriti tema oko svih problema koji muče boračku populaciju, te da će od zaključaka sa te sjednice zavisiti dalji koraci opozicije.

– Ako se riješe problemi i borci budu zadovoljni, onda ćemo reći “svaka čast”. Ako se to ne desi, ide proljeće i neće biti dobro jer slijedi ulica i protesti – navodi Babalj.

Manipulacija

Potpredsjednik Narodne skupštine i poslanik SNSD, Denis Šulić, s druge strane tvrdi da opozicija namjerno manipuliše ovom temom. Navodi da poslanici opozicije vrlo dobro znaju kako se saziva posebna sjednica.

– Ako 28 poslanika, koji su potpisali navedeni dokument, ne zna na koji način se saziva posebna sjednica, onda se pitam kako bi uopšte vodili državu kada nisu u stanju da nauče Poslovnik i sazovu posebnu sjednicu – poručuje Šulić.

Dodaje kako ne vjeruje da opozicija to ne zna, već da namjerno nisu podnijeli zahtjev za sazivanje posebne sjednice jer im to i nije cilj već im je cilj da “izmanipulišu boračke kategorije radi prikupljanja političkih poena”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Čule su se izjave iz opozicije kako čekaju proljeće i neke proteste. Ako želimo da riješimo problem i razgovaramo u NSRS o boračkim kategorijama, ne trebamo gledati da li je to decembar, januar ili maj. Očigledno opoziciji odgovara da se razgovara o tim temama nekada na proljeće da bi oni mogli ponovo, ovaj put sa boračkim kategorijama, da izmanipulišu građane – tvrdi Šulić za Srpskainfo.

On ističe da se lično zalaže, kao i SNSD, za bolji položaj boraca, te da mu smeta što se boračka populacija koristi za prikupljanje političkih poena. Šulić kaže da to nije prvi put da opozicija koristi određenu grupu građana kako bi njihov problem iskoristila za lične interese.

– Posebna sjednica o pravima demobilisanih boraca VRS koji su stvorili Srpsku treba da se održi. Podržavam to, ali ne podržavam da se manipuliše boračkim kategorijama – poručuje Šulić.

Ističe da je sasvim jasno da, koliko god se novca izdvoji iz budžeta Srpske za boračke kategorije, to nije dovoljno za sve ono što su oni uradili za stvaranje Srpske.

SUPROTNO POSLOVNIKU

Podsjećamo, zahtjev za održavanje posebne sjednice posvećene statusu demobilisanih boraca je od novembra 2021. do danas u dva navrata stizao u parlament Srpske, ali nijednom nije bio u skladu s Poslovnikom o radu Narodne skupštine RS.

Prvo je u novembru prošle godine SDS uputila inicijativu u Narodnu skupštinu RS za održavanje posebne sjednice posvećene statusu boraca. Kolegijum Narodne skupštine je podržao održavanje posebne sjednice, ali nakon što se „ispuni poslovnička mogućnost“, odnosno prikupe potpisi najmanje 28 narodnih poslanika koji podržavaju tu inicijativu.

Nakon ovoga, predstavnici opozicionih partija u parlamentu Srpske su prikupili neophodnih 28 potpisa podrške, ali nisu oni uputili zahtjev za održavanje posebne sjednice već su to učinili veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske. Zahtjev je ponovo odbijen jer nije u skladu sa Poslovnikom o radu NSRS, što je bio dovoljan povod da se opozicija ovih dana opet obruši na vlast optužujući ih da namjerno opstruišu održavanje sjednice.

srpskainfo.com