Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

ROKOVI ISTIČU, A VLADA ĆUTI Splasnula priča o VRAĆANJU NADLEŽNOSTI Srpskoj

Narodna skupština Republike Srpske prije više od tri mjeseca zadužila je Vladu da povuče saglasnost sa sporazuma o prenosu nadležnosti na BiH iz oblasti indirektnog oporezivanja, VSTS i odbrane, ali se do danas ništa nije desilo.

Bio je to 10. decembar, vrijeme kada je priča o vraćanju nadležnosti Srpskoj bila na vrhuncu i kada je svako ko je izražavao sumnju u to nazivan izdajnikom, sarajevskim i stranim podanikom.

A kako je sada? Srpskainfo je još 17. februara na adrese Biroa za odnose s javnošću, kabineta premijera i generalnog sekretara Vlade RS uputila zvaničan dopis u kome smo ih pitali zašto Vlada nije postupila po zaključcima Narodne skupštine i kada će to učiniti. Danas je 26. dan od toga, ali nikakav odgovor ni sa jedne od adresa nismo dobili.

To je samo nastavak ignorisanja od strane Vlade. Primjera radi, iste aktere u novembra 2021. pitali smo za tada aktuelne slučajeve vraćanja na funkcije smijenjenih funkcionera po osnovu sudskih presuda, da bi ponovo bili smijenjeni, ali takođe nismo dobili odgovor na pitanja. Sve to se direktno kosi sa obećanjima premijera Radovana Viškovića na početu mandata, kada je rekao da će mediji u njemu i Vladi imati – partnere.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ali, vratimo se temi. Da ne bude zabune, u pomenutim zaključcima posebne sjednice Narodne skupštine od 10. decembra 2021. pominje se i rok od šest mjeseci koji su poslanici dali ministrima. Međutim, ako se zaključci pažljivo iščitaju, vidi se da se rok od pola godine odnosi na period u kome Vlada treba NSRS da predloži zakone iz oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa i odbrane RS, a ne na raskidanje sporazuma sa Vladom FBiH o prenosu nadležnosti na nivo BiH.

Do sada je parlamentu predložen samo zakon o VSTS Srpske, ali ni njega nije predložila Vlada nego narodni poslanici.

Istina, u međuvremenu su se desile mnoge stvari kod nas i u svijetu: američke sankcije Miloradu Dodiku i saradnicima počele su konkretnije da djeluju, Evropski parlament pozvao je EU da i ona učini isto, Rusija je napala Ukrajinu, EUFOR je poslao dodatnih 500 vojnika u BiH…

FOTO: KLIX/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: KLIX/YOUTUBE/SCREENSHOT

Sve su to neki od mogućih razloga zbog kojih je splasnula priča o vraćanju nadležnosti Srpskoj sa nivoa BiH. Da li se čeka povoljniji momenat ili možda izbori, da bi ta priča bila vraćena u politički fokus?

Da Vlada ne ignoriše samo novinare, nego i poslanike, potvrđuje primjer poslanika PDP, Igora Crnatka. Ni on nije dobio odgovor na pitanje zašto Vlada nije postupila po skupštinskim zaključcima.

Crnadak smatra da je to izuzeno nepoštovanje poslanika. Kaže da je to posao koji se može završiti za pet minuta – dovoljno je na sjednici Vlade usvojiti zaključak i na A4 papiru obavijestiti Vladu Federacije da Republika Srpska povlači saglasnost sa sporazuma o formiranju vojske, VSTS i UIO.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Međutim, ovo je nastavak jednog vrlo nekorektnog ponašanja Viškovića i njegove Vlade, koja nam nije dala stenogram sa sjednice kada se odlučivalo o vraćanju nadležnosti, koja je odbila da nam dostavi spisak svih korona nabavki, koja je odbila da nam da spisak ljudi koji su koristili avion Republike Srpske… Ovo je samo još jedna stvar u nizu koja pokazuje da su do kraja zatvoreni i da ćemo ove podatke vjerovatno dobiti tek kada smijenimo ovu Vladu – kaže Crnadak za Srpskainfo.

Poslanik DNS, Aleksandar Galavaš, navodi da je i u decembru govorio kako zaključci NSRS neće ni biti realizovani.

– Moje generalno nezadovoljstvo kao poslanika jeste zbog toga što naše odluke, zakoni ili zaključci ne budu poštovani od strane Vlade RS, ili od rukovodstva NSRS, i ne budu objavljene u „Službenom glasniku“. Takođe, i kada bude usvojen neki zakon, kao što je Zakon o VSTS RS, on stupa na snagu tek godinu dana kasnije. U toj proceduri se gubi smisao svega – tvrdi Glavaš.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Međutim, poslanik SNSD, Srđan Mazalica, naglašava da opozicija nema pravo da postavlja ovo pitanje, jer ni sama nije glasala za ove odluke, ali ni za nacrt zakona o VSTS kojim se otišlo korak dalje u smislu vraćanja nadležnosti.

– Radi se o njihovom pokušaju da se predstave kao patriote tražeći od Vlade da radi nešto što ni sami ne podržavaju. Bilo bi dobro da bar jednom predlože kako da riješimo neku krizu nametnutu iz političkog Sarajeva i da na tome rade zajedno s nama. Do tada bi bilo najbolje da ne smetaju – poručuje Mazalica.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kada je riječ o pomenutim zaključcima NSRS, Mazalica podsjeća da u njima nije definisan rok do kad treba da budu provedeni.

– Vlada takođe treba da pripremi zakone (od kojih je jedan predložen od strane nas narodnih poslanika većine) kojima će predložiti način vraćanja nadležnosti. Ti zakoni od Narodne skupštine mogu biti prihvaćeni, a mogu biti i odbijeni. Mislim da formalno povlačenje saglasnosti treba sačekati definisanje samog rješenja kako će se te nadležnosti vratiti Srpskoj, ali i kako će druga strana, tj. entitet odgovoriti na ponovljeni poziv od strane predsjednice RS (za šta smo po drugi put usvojili zaključak) za razgovore o budućim rješenjima za BiH – kaže Mazalica za Sropskainfo.

IVIĆ: BILO JE JOŠ ZAKLJUČAKA

Šef Kluba poslanika DNS, Duško Ivić, podsjeća da je NSRS, osim ovih zaključaka, u dva navrata na posebnim sjednicama donosila zaključke po pitanju ustavne transformacije BiH i štetnog uticaja te transformacije po Srpsku. Međutim, tvrdi Ivić, ništa od toga se ne poštuje.

– Između ostalog, NSRS je zaključila da se donese novi ustav RS, da se utvrdi međuentitetska linija, da se otvori poseban račun za UIO, da se povedu razgovori s Vladom FBiH o Ustavnom sudu i pravosuđu BiH. Bio je i zaključak iz 2015. kojim se, u roku od 90 dana, Vlada zadužuje da predloži izmjene Krivičnog zakonika RS s ciljem da se prenos nadležnosti sa RS na BiH definiše kao krivično djelo… To nikad nije urađeno – tvrdi Ivić.

srpskainfo.com