Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

SAD podržavaju veliku BiH, a ne veliku Srbiju, veliku Hrvatsku niti veliku Albaniju

– SAD ne podržavaju ni veliku Srbiju, ni veliku Hrvatske niti veliku Albaniju. Ono što podržavamo je velika Bosna i Hercegovina, kazao je Palmer.

Specijalni predstavnik State Departmenta i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer kaže da ne uzima ozbiljno “non-paperu” jer niko neće da kaže da je autor toga.

“Za mene to nije zvanični dokument. Ne znam odakle je došao. Ideje koje se iskazuju su opasne. I pogrešno su usmjerene. I te ideje su odavno odbačene kao potpuno nevažne za Balkan”, kazao je Palmer u intervjuu televiziji N1.

On je i ovom prilikom ponovio da Sjedinjene Države čvrsto, i bezuslovno, podržavaju teritorijalni integritet BiH.

“To se neće promijeniti. Podržavamo napore da se identifikuju kompromisi među političkim liderima i strankama da BiH postane funkcionalnija. Da se radi transparentnije i odgovornije. I da BiH može sebe predstaviti kao vjerodostojnu kandidatkinju za članstvo u Evropsku uniju. Ja odbacijem priču o tom “non-paperu”. Meni to ništa ne znači”, kazao je Palmer.

On je rekao da SAD ne podržavaju ni veliku Srbiju, ni veliku Hrvatske niti veliku Albaniju.

“Mi smo to sve prošli prije 20-25 godina. Ono što podržavamo je velika Bosna i Hercegovina. Definišem to “velika” ne kao geografski pojam… Nego kao zemlju koja predstavlja dobru upravu. Transparentnost. Odgovornost. Prosperitet. Vladu koja isporučuje narodu Bosne i Hercegovine ono što mu treba. To je vizija velike BiH koja ima čvrstu podršku SAD-a. I mi smo tome predani”, kazao je on.

Šta će SAD konkretno uraditi da spriječi separatiste da podijele ovu zemlju, Palmer odgovara da razumije ovo što vas brine.

“Ali SAD radi u bliskom partnerstvu sa EU. I na terenu, u Sarajevu, ali i na međunarodnom nivou. Mi ovu 2021. vidimo kao jednu od rijetkih neizbornih godina. Kao priliku da lideri sjednu i pronađu kompromis u ostvarivanje izbornih reformi uključujući ograničenu, ciljanu ustavnu reformu. Paralelno sa tim da se radi na ostvarenju nekih ekonomskih reformi. To je u skladu sa 14 prioriteta koje je EU predstavila. Oni će omogućiti BiH da osigura svoj status kandidatkinje”, kazao je Palmer.

“Nama je izuzetno drago bilo kada smo vidjeli Dragana Čovića i HDZ kako daju podršku ograničenoj ustavnoj reformi, kao dio neophodnog paketa kompromisa. Mi želimo raditi sa HDZ-om i Čovićem, da radimo sa SDA i SNSD- om. Da radimo sa Federacijom i Republikom Srpskom. Da identifikujemo i pomognemo da se ispregovaraju kompromisi koji će biti neophodni da se krene naprijed. A 2021. je upravo godina tih velikih mogućnosti”, kazao je Palmer.

On kaže da je pismo državnog sekretara bilo vrlo jasno.

” Mi 2021. vidimo kao godinu mogućnosti za izbornu reformu. Za ekonomsku reformu. SAD hoće da blisko sarađuje sa EU da pomognu strankama da dođu do saglasnosti. Mislim da izborna reforma traži ustavnu reformu kao i neka zakonska prilagođavanja. Želim da lideri dođu do dogovora. Kao što se uradilo sa Mostarom koji je bio tvrd orah”, kazao je on.

Palmer kaže da je rješenje BiH dovesti bliže Evropi, a ne dalje.

“To znači da se rješava pitanje “Sejdić-Finci” i drugih presuda. Mislim da će sporazum u konačnici tražiti podršku Čovića, kao i SDA i SNSD-a. Bez takve široke saglasnosti nije moguće ići naprijed. Mislimo da se takva saglasnost može postići. Oni se mogu osloniti na podršku i parnerstvo SAD-a”, kazao je Palmer.

(BN)