Grad Trebinje
Republika Srpska

Saga oko minimalca se nastavlja: Kako će se pomoći privredi kad ljude u Vladi privreda ne interesuje?

“Ljude u Vladi uopšte privreda ne interesuje. Što bi o tome razmišljali kad su odjednom dobili kasu koja je bogato napunjena”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Od najavljivane minimalne plate u Srpskoj od 1050KM neće biti ništa. Povećanje iznosa neoporezivog dijela bruto plate, ali i ugrađivanje minulog rada i toplog obroka u minimalac samo su neki od prijedloga poslovne zajednice koji će biti stavljeni na sto pred republičke institucije u Srpskoj na temu o rješavanju problema rasta najniže plate.

Povećanje iznosa neoporezivog dijela bruto plate, ali i ugrađivanje minulog rada i toplog obroka u minimalac samo su neki od prijedloga poslovne zajednice koji će biti stavljeni na sto pred republičke institucije u Srpskoj na temu o rješavanju problema rasta najniže plate.

Predstavnici poslovne zajednice u Srpskoj održali su sastanak sa rukovodstvom Srpske u četvrtak jer su, kako navode, dovedeni u problematičnu situaciju zbog rasta najniže plate. Nakon sastanka poručeno je da će zajedničkim snagama tražiti načine kako da pomognu privredi.

“Ljude u Vladi uopšte privreda ne interesuje. Što bi o tome razmišljali kad su odjednom dobili kasu koja je bogato napunjena. Mi smo u situaciji da smo ove godine, a to nas čeka i sljedeće dvije kao  Republika Srpska morali da platimo preko milijardu obaveza. To je nevjerovatno veliki nivo troškova koji su stvoreni. A te troškove mora da plati realni sektor koji stvara novu vrijednost”, rekao je za BN TV Zoran Pavlović, ekonomista.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za Glas Srpske da će povećanje minimalca za 30 odsto prouzrokovaće povećanje svih ostalih plata.

“To će napraviti problem svim privrednicima, prije svega u prerađivačkoj industriji. Neke grane su pogođene više, druge manje. Otežavajuća okolnost jeste i to što su u svim preduzećima pale narudžbe za ovu godinu, broj radnika je isti, a troškovi po osnovu rada su znatno veći.”

Stav poslovne zajednice je, naglašava Ćorić, da se traže sistemska rješenja, odnosno da se ne ide od firme do firme, jer je, kako navodi, vrlo teško odrediti kriterijume koje preduzeće je pogođeno više, a koje manje.

Ono što je njihov prijedlog koji bi, kako navodi, mogao biti realizovan bez većih problema je da minimalna bruto plata bude neoporeziva, ali i da minuli rad bude ugrađen u najnižu platu.

– To su neka rješenja koja su u igri, a kojima bi mogli na neki način pomoći privredi kako bi se ublažile posljedice odluke o minimalcu od 900 КM. To je realno i brzo je moguće donijeti rješenja o tom pitanju – zaključio je Ćorić.

Njegove stavove zastupa i prvi čovjek Unije poslodavaca Saša Trivić, koji je rekao da će republičkim zvaničnicima predložili da se u najnižu platu pored minulog rada ugradi i iznos toplog obroka.

– Naš prijedlog je da se minuli rad i topli obrok ugradi u najnižu platu i da se minimalac poveća na 950 maraka. Ti troškovi po jednom zaposlenom sada iznose od 1.050 do 1.100 maraka. Smatramo da je to najbolje rješenje i da bi sva druga mogla biti problematična. Vidjećemo da li Vlada ima neka bolja rješenja ili će ostati ovo naše – kazao je “Glasu” Trivić.

Кada je riječ o povećanju neoporezivog dijela plate naveo je da je trenutno pri isplati plate iznos od 1.000 maraka neoporeziv.

– Mi smo rekli da je tu neoporezivu osnovicu potrebno podići sa 1.000 na 1.300 КM. Time bi podrška Vlade poslodavcima bila od 13 do 15 maraka po radniku u smislu smanjenja efekata minimalne plate – zaključio je Trivić.

Vlada Srpske je krajem decembra 2023. godine donijela odluku o povećanju najniže plate za 200 maraka za ovu godinu, odnosno sa 700 na 900 maraka.

Podjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će predložiti da minimalna plata bude 1050KM. Izazvalo je to pažnju javnosti, ali i osude predstavnika poslovne zajednice. Čini se da se na minimalnu platu od 1050KM može u potpunosti zaboraviti.

(Glas Srpske / BN; foto: Ilustracija)

Komentar