Grad Trebinje
Hercegovina

Samo Gacko i Ljubinje bez budžeta

Opštine i grada u Srpskoj budžet za ovu godinu još nisu usvojile dvije lokalne zajednice i to Ljubinje i Gacko, potvrdili su “Glasu Srpske” u Ministarstvu finansija RS.

Naglasili su da su budžet za fiskalnu 2023. godinu do sada usvojile 62 lokalne zajednice.

– Usvojen budžet još nemaju opštine Ljubinje i Gacko. Ministarstvo finansija je Ljubinju dalo saglasnost na prijedlog budžet za 2023. godinu, a lokalna zajednica Gacko nam još nije ni dostavila prijedlog budžeta za 2023. godinu na saglasnost – naveli su u Ministarstvu finansija.

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić kaže da bi ova lokalna zajednica trebalo da dobije budžet za 2023. godinu na sjednici Skupštine opštine koja je zakazana za 18. januar.

– Budžet za ovu godinu nije usvojen jer se na sjednici Skupštine, koja je održana 26. decembra, nije pojavila jedna odbornica, jer je njeno dijete hitno helikopterom, i to samo dan ranije, zbog bolesti prebačeno u Banjaluku. Nije nam bilo te odbornice, a opozicija u lokalnom parlamentu nije imala sluha za usvajanje budžeta – rekao je “Glasu Srpske” Drapić.

Naglasio je da još tada nije postojao nijedan razlog da budžet za 2023. godinu ne dobije zeleno svjetlo u lokalnom parlamentu .

– Međutim odbornici opozicije su iskoristili tu priliku čisto da nam, na neki način, zasmetaju. Tada se dobar dio odbornika opozicije nije pojavio na sjednici Skupštine, a oni koji su došli nisu podržali dnevni red. Zbog svega smo morali prolongirati usvajanje budžeta. Nijedan amandman niti primjedbu nisu imali na budžet. Čak sam od njih tražio da nam daju svoje prijedloge da ih uvrstimo u dokument, ali kod nas je politika takva da se gleda samo da se odmogne, a ne pomogne – zaključio je Drapić.

I u Gacku su potvrdili da još nemaju budžet za ovu godinu, a načelnik te lokalne zajednice Ognjen Milinković navodi da bi taj ključni finansijski dokument trebalo da dobiju do kraja januara.

– Imali smo problema u vezi sa usvajanjem rebalansa budžeta za 2022, što se na kraju odrazilo i na usvajanje budžeta za 2023. godinu. Međutim, rebalans je ipak dobio zeleno svjetlo na posljednjoj sjednici Skupštine lokalnog parlamenta krajem decembra, tako da su sada stvoreni uslovi i za usvajanje budžeta za ovu godinu – rekao je “Glasu” Milinković i doda da je u toku javna rasprava o prijedlogu budžeta za ovu godinu.

Naglasio je da će budžet za ovu godinu biti vjerovatno usvojen na idućoj sjednici SO, koja bi trebalo da bude održana do kraja januara.

Zakon

Prema Zakonu o budžetskom sistemu Republike Srpske lokalne zajednice koje nisu usvojile budžet za 2022. godinu do 31. decembra 2022. godine imaju novi rok do kada bi to trebale da urade.

– Rok za usvajanje budžeta je do 30. juna tekuće godine – navedeno je u Zakonu o budžetskom sistemu Srpske.

Glas Srpske

Komentar