Grad Trebinje
Republika Srpska

Saopštenje redakcije Srpskainfo: Osuđujemo saslušanje našeg novinara i urednika i čvrsto stojimo uz njih

Novinar “EuroBlica” i “Srpskainfo”, Nikola Morača, odgovorni urednik Siniša Trkulja i direktor razvoja i izvršni urednik za onlajn Boris Lakić, pozvani su juče na informativni razgovor u Policijsku upravu Banjaluka.

Policija sumnjiči Moraču za navodno krivično djelo povreda tajnosti istražnog postupka. Od našeg novinara, uz prisustvo advokata, inspektori su tražili da oda svoje izvore koji su mu pomogli da dođe do informacija u tekstu o silovanju 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banjaluci.

Nakon što je odbio da to učini, jer ima profesionalnu obavezu da štiti izvore, Morači je saopšteno da ima status osumnjičenog, te mu je uz saglasnost tužioca oduzet mobilni telefon.

Nikola Morača je dugogodišnji novinar naše redakcije, novinar koji je u karijeri napisao mnoštvo istraživačkih tekstova o delikatnim temama, od kojih se mnogi nisu svidjeli istražnim organima. Imamo osnova da sumnjamo da je današnji potez policije zapravo zloupotreba konkretnog slučaja, da je usmjeren lično na našeg novinara, te tvrdimo da se radi o otvorenom pritisku na njega, našu redakciju i novinarsku profesiju u Republici Srpskoj.

Redakcija “EuroBlica” i “Srpskainfo”, kao dio ugledne medijske kompanije “Ringier”, u izvještavanju strogo poštuje novinarski kodeks i etiku, te je uvijek bila na strani žrtve. I ovaj put spremni smo da uklonimo, za policiju, sporne tekstove, ali napominjemo da to ni u kom slučaju ne implicira našu krivicu u ovom slučaju.

Redakcija najoštrije osuđuje potez Policijske uprave Banjaluka. Redakcija snažno stoji iza novinara Nikole Morače, kao i iza svih svojih novinara, urednika i ostalih zaposlenih. Pozivamo policiju da obustavi istragu protiv Morače, Trkulje i Lakića i da im se omogući profesionalni novinarski rad.

Komentar