Grad Trebinje
Republika Srpska

Šarović: Nikad nećemo biti opozicija RS-u i njenim interesima

„Razgovori o traženju rješenja nakon Inckove odluke, sa aktuelnom vlasti morali su se desiti zbog odbrane Republike Srpske i njenih interesa.

Najvažniji rezultat ovog sastanka  je to što je Srpska demokratska stranka dala svoj prijedlog, a svi drugi su ga podržali, da se kroz izmjene Krivičnog zakona RS, zaštiti Republika Srpska, njen ugled i čast“, istakao je danas predsjednik SDS Mirko Šarović.

„Ove izmjene će se već sutra naći pred poslanicima i to je ono najvažnije, to je prioritet za nas kojima je Republika Srpska na prvom mjestu. Uvijek ćemo biti opozicija ovakvoj vlasti ali nikada Republici Srpskoj i njenim interesima“, ističe Šarović.

On navodi da 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma zakone u BiH mogu da donose jedino izabrani predstavnici, a nikako jedan čovjek i da je to jedina izvjesna budućnost za BiH.

Naglašava da je odlazeći visoki predstavnik korišćenjem bonskih ovlašćenja i nametanjem odluke za koju nema uporište u svom mandatu, stvorio haotičnu atmosferu koju neko može da iskoristi za radikalizaciju, ali i kao opravdanje za buduće štetne poteze po interese Republike Srpske.

„SDS će se tome odlučno suprotstaviti. Ali, dio odgovornosti za trenutnu krizu leži i na aktuelnoj vlasti i institucijama koje Republiku Srpsku već 15 godina vode putem ekonomskog i političkog sunovrata i koje nisu ništa učinile da je preduprijedi ovakav razvoj događaja“, ističe Šarović.

Dodaje da u političkom smislu, Srebrenica ne smije da bude predmet manipulacija i argument za optužbe na račun Republike Srpske i srpskog naroda.

„Srebrenica u budućnosti ni u kojem slučaju ne smije biti mjesto razdora, već mjesto pomirenja dva naroda i gledanja u pametniju i dostojnu budućnost“, ističe predsjednik SDS.