Grad Trebinje
Svijet

Sastanak Dodika i Erdogana “Mir nema alternativu, prijetnja ne može da riješi nikakav problem”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u razgovoru sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom konstatovano da mir nema alternativu i da bilo kakva prijetnja ili upotreba sile ne može da riješi nikakav problem.

Dodik je rekao da obojica smatrju da je to najbolje za sve ljude, te da je predsjednik Turske upoznat sa situacijom u BiH i da je današnji sastanak u Ankari bio prilika da mu predoči tu situaciju i zamoli ga za razumjevanje u pogledu političkih procesa.

– BiH i čitav region zaslužuju mir i to je nesporno, ali u okviru onoga što je unutrašnji dijalog, problemi i odnosu, treba učiniti sve da se napravi neutralna situacija koja bi omogućila razgovor lokalnih faktora o otvorenim pitanjima – izjavio je Dodik za Radio Republike Srpske nakon sastanka sa Erdoganom.

U tom pogledu, dodao je Dodik, dobra volja Erdogana i drugih lidera u regionu, Aleksandra Vučića, Zorana Milanovića i drugih može da bude od koristi, ali je potrebno da se za tu vrstu razgovora slože i svi drugi.

Srpski član Predsjedništva BiH je napomenuo da su u javnom govoru i razni međunarodni spekulanti nametnuli pruču o mogućoj destabilizaciju.

– Ja sam rekao da je to samo zahtjev za političkim dijalogom i da taj dijalog mora da se vodi čak i u okolnostima koje za neke možda i nisu dobre u određenom trenutku. Mislim da se ovdje radi o strategiji u Sarajevu koja ide za tim da se samo otvaraju ona pitanja koja njima odgovaraju, a ona koja tište nas, Hrvate i druge se zatvaraju – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je to razlog problema u BiH i da je turskom predsjedniku objasnio na koji način srpska strana vidi i rad visokog predstavnika u BiH, da je on nelegalan i da njegove akcije nemaju nikakvog značaja.

– To je bilo važno da se kaže imajući u vidu da je i Turska članica Savjeta za implementaciju mira – istakao je Dodik.

On je naveo da je tokom razgovora sa Erdoganom naglasak bio na stabilizaciju prilika, na isključivanju sukoba kao bilo kakvog mogućeg načina rješavanja, kao i na potrebi regionalnog posmatranja i da svako ko može biti prijatelj i može da pomogne treba da bude uključen.

Komentarišući navode zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara da se SAD protive vraćanju nadležnosti i da su sankcije na stolu i nisu namijenjeni Republici Srpskoj već pojedincima i kompanijama koje podržavaju, Dodik je rekao da Eskobar o tome “juče nije progovorio nijednu riječ”.

– Može to da bude interes SDA, ali to nije naš interes, jer politike koje on predstavlja išle su na grub način da otmu i prenesu nadležnosti i sada smatraju da je nezakonito to sada vraćati. Ako on misli da su priče o sankcijama rješenje, onda neka to upotrebljava kako hoće i želi – naveo je Dodik i dodao da je to nepotreban posao koji ne daje ni efekte ni rezultate.

On je ponovio da se ne može gledati da neko nameće zakone, da čitav narod kvalifikuje genocidnim, da se otimaju šume i poljoprivredno zemljište, da se prenese obavještajna služba, sud i tužilaštvo i da se tako radi protiv Republike Srpske i njenih interesa.

– Apsolutno je naše ustavno pravo da se borimo za takve stvari. Mislim da je u BiH, iznad volje SAD, ustavno pravo i Ustav koji je napisao da mi imamo to pravo i toga se ne želimo odreći – istakao je Dodik.

Ponovio je da Srpska želi da vrati svoje nadležnosti pod svoje upravljanje, što će i učiniti bio Eskobar zadovoljan ili ne.

– Juče sam imao drugog sagovornika koji je pokušao da ukaže na potrebu dijaloga, a ne da preti sankcijama – rekao je Dodik i istakao da se neće mjenjati ono što je juče u Banjaluci dogovoreno na sastanku predstavnika vladajućih partija.  

srpskainfo.com