Grad Trebinje
Zdravlje

Savjeti pulmologa: Kada na pregled posle upale pluća

Osobama koje su preležale kovid preporučuje se kontrolni pregledi u mesecima nakon oboljenja na kojima bi se utvrdilo da li je bolest ostavila neke trajnije posledice. Nakon kog vremena bi osoba koja je preležala kovid-19 sa upalom pluća na kućnom lečenju, trebalo da ode na pregled da proveri da li ima posledice? Da li bi bilo dobro da se uradi skener pluća i u kom procentu se javljaju fibroze kod onih koji su imali kovid sa upalom pluća?

Na ovo pitanje odgovara dr Srđan Lukić, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaraju na pitanja građana o koronavirusu.

Ako pacijent koji je imao kovid nije lečen u intenzivnoj jedinici preporuka je, kako navodi dr Lukić, da se na kontrolu ode posle tri meseca, zato što se „mora sačekati da se smire sve reverzibilne posledice infekcije koje kod kovida znaju i da potraju”.

„Na toj kontroli biće urađen RTG pluća pa će lekar na osnovu tog snimka videti da li je neophodno raditi i CT tj. skener. CT nije rutinska dijagnostika i ne treba se prema njoj tako ophoditi”, ističe.

On podseća da još uvek nema tačnih podataka u kom procentu se javljaju fibroze nakon preležane upale.

„Ono što treba znati je da trenutno nemamo dokaza da bilo koji lek, uključujući i široko korišćene kortikosteroide, može sprečiti da do fibroze dođe, ukoliko proces zaceljenja plućnog tkiva krene u tom pravcu nakon kovid pneumonije. Zbog toga se ne treba plašiti da će se sa nečim zakasniti ukoliko se sačeka tih tri meseca, niti treba uzimati kortikosteroide na svoju ruku”, savetuje.

On objašnjava da kortikosteroidi dokazano pomažu u akutnoj fazi bolesti, kod težih formi koje zahtevaju terapiju kiseonikom, i mogu da pomognu da dođe do bržeg povlačenja promena na plućima koje su nastale usled upale, a koje bi se inače i same spontano povukle.

„Lekari koji leče kovid često daju kortikosteroide kako bi ubrzali to povlačenje kada su promene previše opsežne i remete osnovnu funkciju pluća. No treba reći i da kortikosteroidi imaju puno neželjenih efekata, i ne bi ih trebalo koristiti rutinski baš za sve promene koje zaostanu nakon lečenja kovid upale pluća pošto, po onome što do sada znamo, oni neće imati efekta u sprečavanju nastanka eventualne fibroze, ali će svakako imati neželjenih efekata koji su sve samo ne bezazleni”, zaključuje dr Lukić.

Nova.rs