Grad Trebinje
Umjetnost i kultura

Savremeni čovjek na platnima Tanje Pikule

Izložba slika “Empirija”, akademskog slikara Tanje Pikule iz Gacka otvorena je proteklog vikenda u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju. Ova postavka dio je ciklusa “Mladi hercegovački slikari” koje Muzej Hercegovine organizuje već nekoliko godina.

Prema riječima autora, ova izložba, kao i prethodne, bavi se tematikom savremenog čovjeka i njegovog unutrašnjeg svijeta, ali je za razliku od prethodnog ciklusa ovaj čovjek znatno jači, dobio je svoj karater i ima jasnu percepciju svijeta.

“Spreman je da mijenja svijest i svijet. Akcenat je stavljen na ruke, te prenaglašene šake pričaju priču kompletne izložbe”, objasnila je Pikula svoju izložbu.

Direktorica Muzeja Hercegovine Ivana Grujić istakla je da je ovo prilika da se publika uvjeri u traganje i traženje likovnog izraza Tanje Pikule, gdje je stigla, ali, kako je naglasila,  ona ovom izložbom pokazuje jednog zrelog slikara.

Tanja Pikula je do sada imala nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi, član je  hercegovačkih likovnih udruženja ULUIH “Milorad Ćorović” i Međunarodne umjetničke kolonije “Kolo”, te je selektor Likovne kolonije “Gacko-Klinje” od 2013. godine.

nezavisne novine