Grad Trebinje
Hercegovina

SDS Nevesinje: Ostavku treba da podnese direktor Vodovoda

„Voda iz gradskog vodovoda nije za piće, prije upotrebe potrebno je prokuvati”, samo toliko je bilo potrebno da se službeno objavi i da se na taj način izbjegne širenje zaraze u opštini Nevesinje prourokovane vodom iz gradskog vodovoda. Međutim, tom objavom, zvanično bi se priznalo ono što se već zna a to je da super skupi prečistač na jezeru Alagovac, koji je koštao tri miliona maraka, nije u funkciji, saopšteno je iz Kluba odbornika SDS-a u skupštini Nevesinje.

Podsjetimo da je prethodnih dana u toj opštini registrovano masovno obolijevanje građana koji su imali stomačne probleme i koji su tražili ljekarsku pomoć.

Kako smo i ranije objavili kapaciteti postojećeg Doma zdravlja nisu bili dovoljni da prime sve oboljele, kojima se ukazivala ljekarska pomoć.

“Da stvar bude još gora, kada se već uveliko počelo sumnjati u ispravnost vode, rukovodstvo JP “Vodovod”, predvođeno direktorom Slavišom Soknićem obavještava građane da je voda hemijski i bakteriološki ispravna za piće, prilažući rezultate ispitivanja iz vlastite, neakreditovane laboratorije. Vrhunac apsurda se dešava kada JP “Vodovod” obavještava javnost da je voda bakteriološki ispravna, iako na priloženom ispitivanju se vidi da je prisustvo bakterije ešerihije koli 17,8 MPN, dok je prisustvo ukupnih kolimorfnih bakterija 39,6 MPN”, kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće kaže da je referentna vrijednost ešerihije koli i ostalih baterija u 100 ml vode jednaka 0 (nula), tj. ne smije biti nikakvog prisustva navedenih bakterija.

“Na taj način, nesavjesnim radom direktor JP “Vodovod” je pokušao dovesti u zabludu kompletno stanovništvo koje se vodom snabdjeva iz gradskog vodovoda i dodatno ugroziti zdravlje stanovništva”, kaže se u saopštenju. 

Odbornici SDS-a naglašavaju da neko mora odgovarati zbog puštanja u mrežu ne neprečišćene vode i što su danima tvrdili da je voda ispravna za piće.

“Tražimo da drektor JP “Vodovod” Slaviša Soknić podnese ostavku, kao i načelnik opštine Milenko Avdalović i to zbog toga što i nakon uloženih tri miliona maraka prečistač vode na jezeru nije u funkciji – iako je uz svu pompu i svečanosti pušten u rad”, kaže se u saopštenju i dodaje da se Avdalović nije obratio građanima Nevesinja od početka epidemije da kaže o čemu se radi.

Odbornici SDS-a traže hitnu sjednicu lokalne skupštine na kojoj bi se raspravljalo o uzrocima, posledicama i odgovornosti pojedinaca koji su doveli do nastanke ove situacije.

Posebno je, kažu, simptomatično što se načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović nije obratio niti jednom građanima Nevesinja od početka epidemije. Očekujemo da izađe pred građane i kaže o čemu se radi. 

Posljednjih dana u toj opštini nekoliko stotina oboljelih je tražilo ljekarsku pomoć i svi su imali iste probleme povraćanje i dijareju. 

(BN) 

Komentar