Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

“Secesionizam i izborna reforma PREPREKA ZA EU” Paulo Rangel predstavio izvještaj o BiH, upire prstom u Srpsku

Bosna i Hercegovina je ponovo bila u fokusu Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta na kojem se juče raspravljalo o stanju u ovoj državi, a “secesionizam” i “propast” izborne reforme su naznačeni kao dvije ključne prepreke na putu BiH u Evropsku uniju.

Uizvještaju koji je pred Komitetom pročitao Paulo Rangel, stalni izvjestilac za BiH u Evropskom parlamentu, za secesionizam su okrivljeni političari iz Republike Srpske.

– Prije 30 godina počeo je tragični rat u BiH, a nakon tri decenije svjedočimo napetostima koje onemogućavaju da ova zemlja ide prema evroatlantskim integracijama. Prijeti se teritorijalnom integritetu zemlje i ustavnom poretku i jednakim pravima svih građana – rekao je Rangel na početku svog obraćanja.

“Izbori se moraju održati”

On je dodao da je jedna od  glavnih prepreka u ispunjavanju 14 prioriteta, koji su stavljeni pred BiH, “secesionistička retorika vlasti Srpske i njihovo povlačenje iz institucija”.

– Drugi je činjenica da ne postoji volja da se postigne sporazum o reformi Izbornog zakona. Rješavanja tih problema omogućilo bi dalje reforme koje se traže u tekstu. Tražimo od svih aktera da postignu sporazum o Izbornom zakonu. Izbori se moraju održati prema definisanom kalendaru – naveo je Rangel.

U izvještaju se, takođe, poziva EU da iskoristi sve alate koje ima na raspolaganju uključujući i ciljane sankcije protiv onih koji destabilizuju BiH. Rangel je još naveo da se finansiranje EU IPA fondova mora strogo definisati pod uslovom da se predstavnici iz Srpske vrate u institucije BiH.

Politika destrukcije

Bivši ambasador BiH u Briselu, Draško Aćimović, ističe da izveštaj koji je juče predstavljen u Evropskom parlamentu neće ništa promijeniti u BiH.

FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOUTUBE
FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOUTUBE

Draško Aćimović

Smatra da vlast koja je formirana na nivou BiH, a koju čine SNSD-HDZ-SDA, ne žele da idu ka EU.

– Znači, ništa nije urađeno kako bi se ispunili prioriteti koji su traženi od BiH. Mogli su sve to da ispune, ali nisu htjeli. Mogli smo dobiti kandidatski status i jako puno novaca kroz taj kandidatski status, ali oni to ne žele, jer da žele ne bismo imali ovu blamažu i obustave koje sad imamo – ističe Aćimović za Srpskainfo.

Tvrdi da je ovo jedna politika destrukcije u kojoj se iz godine u godinu gube ogromna novčana sredstva, ne samo kroz IPA fondove, već ima jako mnogo i drugih sredstava koje BiH može da dobije.

Aćimović ističe da samo za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH trenutno imaju 54 mogućnosti povlačenja sredstava za ugrožene kategorije koje niko nikada nije iskoristio.

– Vlast ne želi da ide prema EU, i to je sasvim jasno – napominje Aćimović.

Upropastili sve prilike

Navodi da se BiH udaljila od EU još 2016. godine kada je propustila nekoliko ključnih stvari koje su joj bile na raspolaganju. Jedna od njih je odbacivanje pomoći Belgije, koja je ponudila BiH svoj mehanizam koordinacije, koji je najbolji i najkomplikovaniji unutar EU.

– Čak smo dogovorili s tadašnjim belgijskim premijerom Šarlom Mišelom, koji je sada prvi čovjek Evrope, odnosno predsjednik Evropskog savjeta, da se taj mehanizam koordinacije integriše i da se obuče ljudi unutar BiH, a trošak bi snosila Belgija – prisjeća se Aćimović.

Na žalost, kako dodaje on, iz određenih partija u BiH je došlo do potpunog negiranja tog prijedloga, što je u suštini značilo da smo sami sebi zatvorili vrata kandidatskog statusa koja su tada bila otvorena za BiH.

– To znači da smo svaku priliku koju smo imali uspjeli da upropastimo – kaže Aćimović.

Otkazali konferenciju

On se prisjeća da je BiH prije nekoliko godina imala priliku da prvi put u svojoj istoriji organizuje konferenciju zajedno sa Belgijom. To je, kako kaže Aćimović, trebalo približiti BiH Briselu.

Uslijedila je organizacija te konferencije, koja je trajala šest mjeseci, a koju su predvodili Šarl Mišel i tadašnji belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders, koji danas obavlja funkciju evropskog komesara za pravdu.

– Sedam dana prije organizovanja te konferencije iz Parlamenta BiH su javili da se to sve poništi i da od konferencije nema ništa, što je krajnje neozbiljno. To su bila dva momenta koja su jako udaljila funkcionere, koji sada vode EU, od BiH – ističe Aćimović.