Grad Trebinje
Svijet

Šef BioNTecha Ugur Sahin o djelovanju vakcine protiv novog soja koronavirusa

Šef BioNTecha Ugur Sahin uvjeren je da će vakcina protiv koronavirusa njegove kompanije djelovati i protiv novog soja virusa koji je registrovan u Velikoj Britaniji.S naučne tačke gledišta, vjerovatnoća je velika, rekao je njemačkoj novinskoj agenciji.

“Već smo testirali vakcinu protiv oko 20 drugih varijanti virusa s drugim mutacijama. Imunološki odgovor koji proizvodi naša vakcina uvijek je deaktivirao sve oblike virusa”, rekao je Sahin.

“Virus je sada malo više mutirao. Sada to moramo eksperimentalno testirati. To će potrajati oko dvije sedmice. Međutim, uvjereni smo da to neće bitno utjecati na mehanizam djelovanja”, Ističe Sahin.

Prema Sahinu, antigen koji kompanija sa sjedištem u Mainzu i njen američki partner Pfizer koriste za vakcinu sastoji se više od 1.270 aminokiselina. Devet ih je sada mutiralo, što nije ni jedan posto.

“Naša vakcina vidi sav protein i uzrokuje višestruke imunološke odgovore. Kao rezultat, imamo toliko mjesta za pristajanje da je virusu teško pobjeći. Ali to ne znači da je nova varijanta bezopasna. Vakcina BioNTech zasnovana na molekulu glasnika mRNA u principu se može brzo prilagoditi novim sojevima”, navodi Sahin.

Zbog novog soja patogena savezna vlada dalje ograničava putovanja iz Velike Britanije i Južne Afrike. Prijevoz putnika odatle avionom, brodom, vozom ili autobusom do Njemačke u velikoj je mjeri zabranjen od utorka prijevozničkim kompanijama, kako utvrđuje uredba ministarstva zdravlja objavljena u ponedjeljak u Federalnom listu, koja važi do 6. januara. Šef odjela Jens Spahn (CDU) rekao je navečer na Twitteru da se to radi “iz predostrožnosti” dok se ne sazna više o prijavljenim mutacijama koronavirusa u obje zemlje.

Kao prvu zaštitnu mjeru, ministarstvo saobraćaja već je zabranilo gotovo sve letove iz Velike Britanije za Njemačku od ponedjeljka do 31. decembra. Savezna vlada najavila je za vikend daljnja ograničenja ulaska iz Južne Afrike.

Prema Sahinovim riječima, srazmjerno dugo trajanje postupka odobrenja EU nije imalo utjecaja na količinu doza vakcina koju je proizvela kompanija sa sjedištem u Mainzu.

“Već smo unaprijed planirali podjelu doza vakcine i toga se pridržavamo. Ono što se, naravno, promijenilo je broj koji možemo isporučiti ove godine. Ali u cjelini, broj vakcina koje smo obećali EU neće se promijeniti”, kazao je Sahin.

Odobrenje EU za BioNTech vakcinu, koje se dogodilo u ponedjeljak, nazvao je “do sada najbržim odobravanjem lijekova”. BioNTech nije morao odgovoriti samo na pitanja vlasti EU, već i na mnoga pitanja pojedinih zemalja. “Ovo je proces učinilo napornijim, ali to je bio samo dio pravilnog vođenja računa o postupcima u EU korak po korak”.

Prema njegovim riječima, ni on ni njegova supruga suosnivačica BioNTecha i medicinska direktorica Özlem Türeci do sada nisu vakcinisani vakcinom svoje kompanije.

Ali to želimo čim imamo odgovarajuću osnovu za to. Važno nam je da svojim zaposlenicima u proizvodnji pružimo odgovarajuće doze vakcine. Cilj je zagarantovati nesmetanu proizvodnju vakcina u proizvodnoj mreži BioNTech tokom sljedećih dvanaest mjeseci. Stoga razmatramo da u tu svrhu koristimo malu seriju koja je neovisna od kvote EU”, rekao je Sahin.

KLIX