Grad Trebinje
Svijet

Šef Bundesbanke očekuje višestruko povećanje kamatnih stopa ECB-a

BERLIN – Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel naznačio je da bi Evropska centralna banka (ECB) ove godine trebala više puta povećati ključnu kamatnu stopu.

“Na našem sastanku u junu moramo dati jasan signal kuda idemo”, rekao je Nagel u intervjuu za njemački časopis Der Spiegel.

“S moje današnje tačke gledišta, moramo napraviti prvi korak kamatne stope u julu i pustiti druge da slijede u drugoj polovini godine”, rekao je on.

Predsjednica ECB-a Kristin Lagard u ponedjeljak je istala izglede za ukidanje negativnih kamatnih stopa do kraja avgusta. Cilj joj je prva promjena kamatne stope u julu, prenosi See Biz.

Finansijska tržišta tumačila su te izjave kao naznaku prvog povećanja stope od 0,25 postotnih bodova. Od tada su neki članovi upravnog veća ECB-a pozvali na veće povećanje stope od 0,5 posto u julu. Međutim, čini se da ovaj potez nema većinu u veću.

Brojne zapadne centralne banke banke, uključujući američke Federalne rezerve, već su počele poništiti smanjenje kamatnih stopa.

Predsjednik Bundesbanke ne očekuje nagli pad stope inflacije, koja je u Njemačkoj, kao i u evrozoni nedavno iznosila 7,4 odsto.

“Inflacija neće pasti preko noći, može potrajati neko vrijeme. Važno je da su dugoročna inflacijska očekivanja dobro usidrena”, rekao je on. Blic

Komentar