Grad Trebinje
Republika Srpska

Serijski mitinzi vlasti: Gdje je “granica” u “odbrani” Srpske

Već više od dva mjeseca na međuentitetskim linijama razgraničenja organizuju se skupovi pod nazivom “Granica postoji”.

Povod za organizovanje tih skupova bilo je podizanje optužnice pred pravosuđem BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika, Miloša Lukića.

Od 1. septembra, kada je održano prvo okupljanje u znak podrške Dodiku i Lukiću, demonstranti su, u manjem ili većem broju, mitingovali na međuentitetskoj granici Srpske i Federacije BiH kod Ljubinja, Jezera, Novog Goražda, Pelagićeva, Doboja, u opštini Istočni Stari Grad, zatim kod Ribnika, Foče, Oštre Luke, Vlasenice, Istočnog Novog Sarajeva, Lopara i Nevesinja.

Skup “Granica postoji” juče je održan i na entitetskoj granici između opština Ugljevik i Teočak.

“Spontani” bunt

Iako se navedeni skupovi pokušavaju predstaviti kao “spontani narodni bunt”, nastao zbog, kako se navodi, napada na institucije Republike Srpske, više je nego primjetno da se na tim okupljanjima, gotovo isključivo, pojavljuju funkcioneri, članovi i pristalice vladajućih političkih partija.

Međutim, ono što je posebno zanimljivo jeste to da skupovi “Granica postoji” nisu i jedina “spontana dešavanja naroda” koja se posljednjih dana odvijaju u Srpskoj. Prije otprilike pola mjeseca, skupovi s gotovo identičnim porukama i istim licima koja ih posjećuju, takođe, krenuli su na turneju širom Srpske. Jedina razlika je u sloganu pod kojim se novi mitinzi održavaju, pa je tako na međuentitetskim linijama razgraničenja u toku akcija “Granica postoji”, dok se po sportskim salama i dvoranama u gradovima i opštinama Srpske održavaju skupovi pod nazivom “Branimo Srpsku”.

miting u Gradiški Branimo srpsku Petar Đokić
FOTO: SRNA

Narodni mitinzi pod sloganom “Branimo Srpsku” imaju za cilj odbranu institucija i nadležnosti Srpske – izjavio je preksinoć u Gradiški premijer Republike Srpske, Radovan Višković, nakon mitinga koji je pod tim sloganom održan u tom gradu.

– Ono što smo krvlju stvarali danas neko želi da na volšeban način ukine i razgradi. Moramo se boriti protiv toga i uspjećemo da pobijedimo – rekao je Višković.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što građani Srpske, kako je naveo, okupljanjima na skupovima u velikom broju pokazuju odlučnost da brane Republiku Srpsku i njen opstanak.

Objasnio je i da su tribine pod nazivom “Branimo Srpsku”, koje su u posljednjih 15-ak dana održane u Trebinju, Zvorniku, Doboju, Prijedoru i Gradiški, organizovane zbog “udara na imovinu Srpske”, kao i da građani razumiju “delikatnu poziciju Republike”.

Zbijanje redova

Komentarišući za Srpskainfo neobičnu situaciju da se praktično, u isto vrijeme, širom Republike Srpske odvijaju dva “serijska” mitinga s identičnim porukama, govornicima i gostima, komunikolog Mladen Bubonjić ocjenjuje da su i “Granica postoji” i “Branimo Srpsku”, prije svega, događaji za unutrašnju političku upotrebu.

– Ti skupovi nemaju nikakvog učinka prema “spoljnim korisnicima”. Oni su i organizovani zbog zbijanja redova i održavanje kohezije unutar grupe. To se najbolje može vidjeti i po učesnicima tih skupova. Oni su najčešće, ili gotovo isključivo, članovi vladajuće političke partije. Bilo je i ranije sličnih skupova, možda ne takvog obima i namjene, ali su u suštini služili istom – smatra Bubonjić.

Mladen Bubonjić
FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Na tvrdnje organizatora da se i u jednom i u drugom slučaju radi o “narodnim mitinzima”, Bubonjić ističe da bi za korištenje riječi “narod” moralo da postoji mnogo veće jedinstvo i šira podrška tim okupljanjima.

– Za jedinstvo je potrebno nešto ozbiljnije, kao i uključivanje ne samo opozicionih lidera i pristalica opozicije, već mnogo širih slojeva stanovništva. Toga sada nema. Poruke koje se mogu vidjeti i čuti na tim skupovima isto tako potpadaju pod već viđen folklor, uz razliku da su te poruke nešto oštrije na skupovima “Granica postoji”. Narativ je sličan predizbornom periodu i to je nešto što je već viđeno prethodnih godina – zaključuje Bubonjić.

srpskainfo.com

Komentar