Grad Trebinje
Odbojka

Sestre Biberdžić i Udovčić na odbojkaškom terenu jedna protiv druge

Da različiti životni putevi dovode i do atipičnih situacija gdje rođene sestre budu sportske rivalke na terenu svjedoci smo sa odbojkaških terena u BiH. Nije čest slučaj ni širom svijeta da dijele isti dom, a igraju u različitim klubovima, a takvi primjeri postoje i u BiH u likovima sestara Jovane i Anđele Biberdžić te Sonje i Tine Udovčić.

Svakako najpoznatiji odbojkaški sestrinski duel na reprezentativnom nivou bio je onaj Bilećanki Tijane i Dajane Bošković na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Tijana je najbolja svjetska odbojkašica i pod zastavom Srbije osvojila je već sve što se osvojiti može, dok Dajana nastupa za selekciju BiH, kojoj je sam plasman na to prvenstvo bio i najveći uspjeh. Igrale su jedna protiv i druge i zadale “muke” vlastitoj porodici.

Takođe Bilećanke Jovana i Anđela Biberdžić zajedno su učile prve odbojkaške korake, no ipak životni put ih je odveo različitim putevima i doveo do toga da igraju jedna protiv druge. Izdanci OK Hercegovac u elitnom razredu odbojke u BiH više od deset puta igrale su jedna protiv druge. Jovana, odbojkašica Bimal Jedinstva i reprezentativka BiH kaže za “Glas “ da je poseban osjećaj igrati protiv rođene sestre. Djevojka koja igra na poziciji primača servisa kaže da su to zaista specifične utakmice.

– Osjećaj je nevjerovatan. Igrate protiv rođene sestre koja se nalazi na suprotnoj strani, a nekada smo igrale zajedno – kaže Jovana.

Ističe da je zadovoljna dosadašnjom sezonom podmlađene ekipe iz Brčkog, jer su ih napustile trener i četiri igračice iz startne postave.

– Predvođene sa klupe Radmilom Marković ostvarile smo jednu od najvažnijih pobjeda sezone, u polufinalu Kupa Srpske u Gacku, a trenutno smo i na vrhu Premijer lige BiH – rekla je Jovana.

Njena starija sestra Anđela, pored matičnog Hercegovca, nastupala je za BL Volej i ŽOK Borac, za koji sada igra. Za “Glas” kaže da je meč protiv Jovane za nju mnogo više od obične utakmice, a posebno se raduje novim okršajima.

– Jovana je pravi profesionalac, ali uvijek imam veću tremu kada ona igra. Svaki naš susret i međusobna utakmica za mene je jako emotivna i meč o kojem se u kući puno priča. Ona je prije nekoliko mjeseci sa reprezentacijom BiH izborila plasman na Evropsko prvenstvo, sa zapaženom ulogom, tako da mi je velika čast da igram protiv nje. Jako sam ponosna na svaki njen uspjeh – rekla je Anđela.

Naglašava da je ekipa ŽOK Borac postigla veliki uspjeh, jer je za jako kratak period iz Druge lige RS ušla u Premijer ligu.

– Čast mi je da igram za ekipu Borca, ovo je klub koji je nastao prije samo pet godina, a već je u najvišem rangu u zemlji. Moram napomenuti da moju ekipu čine studentkinje i jako mlade djevojke i samim tim sam još više ponosna – rekla je Anđela.

I u odbojkaškoj porodici Udovčić odbojka je neizostavna tema. Sonja je jedna od glavnih uzdanica BL Voleja, a za naš list apostrofira posebnost utakmica protiv ekipe u kojoj igra njena sestra.

– Imala sam priliku da igram protiv sestre prije dvije godine i sada se to ponovo događa. Inače smo jedna drugoj najveća podrška u životu i u odbojci, ali kada nas mreža dijeli, osjećaji su pomiješani. Lično se radujem svakoj utakmici i ulazim s ciljem da pobijedim protivnika. Ponosna sam na Tinu i uspjehe koje je postigla u sportu. U nekim situacijama mi se čini da gledam sebe sa druge strane – dodala je starija od sestara Udovčić.

Bratski rivalitet

Filipo Pipo Inzagi i njegov brat Simone bili su jedna od glavnih atrakcija “Kalča” krajem 20. i početkom 21. vijeka. Najpoznatiji rukometni rivalitet je između braće Karabatić, a među košarkašima postojao je između braće Pau i Marka Gasola i još aktuelni između najboljeg šutera NBA lige Stefa Karija i njegovog brata Seta.

Sonji je drago što je aktuelna sezona dobro počela.

– Kao i u svemu, u našoj igri postoje usponi i padovi. Imamo važan period ispred sebe do kraja polusezone. Tu je i finale kupa RS i očekujem da ćemo igrati na visokom nivou. Moj tim ima superatmosferu i dobar igrački kadar da napada vrh tabele ove godine – rekla je Sonja.

Mlađoj Tini, članici ŽOK Borac, sestra Sonja je i reper kako jedan sportista treba da se ophodni prema obavezama.

– Moja očekivanja od kluba su ispunjena samim ulaskom u Premijer ligu, jer smo prije svega mlada ekipa koja je zajedno tri godine i za to vrijeme smo uspjele da uđemo u Prvu pa zatim i u Premijer ligu BiH. Nedostaje nam iskustvo pa je prioritetni cilj za ovu godinu opstanak u ligi – rekla je Tina.

Naglašava da se zbog sestre i počela baviti odbojkom.

– Trenirale smo u istom klubu i uvijek mi je bila uzor. I dan-danas se divim njenoj posvećenosti i disciplini – kazala je Tina.

Ipak, došlo je vrijeme da ukrste koplja jedna protiv druge.

– Tada nisam mogla da zamislim da ćemo nekoliko godina poslije igrati jedna protiv druge i biti protivnici. U svaku utakmicu ulazim optimistično i sa željom da pobijedimo, ali naravno, kada igrate protiv sestre taj osjećaj nije isti. Koliko god se borimo za svaki poen, poraz od nje mi ne pada toliko teško kao porazi od drugih ekipa – rekla je Tina.

Glas Srpske

Komentar