Grad Trebinje
Republika Srpska

Sin poginulog heroja dobio posao u Ministarstvu finansija Republike Srpske

Peđa Koščica, sin palog borca Branka Koščice, koji je posthumno odlikovan ordenom Miloša Obilića i Medaljom zasluga za narod, dobio je posao u Ministarstvu finansija Republike Srpske, nakon potresnog pisma koji je uputio parlamentu Srpske.

Pismo Peđe Koščice, koji je po zanimanju diplomirani komunikolog, smjer odnosi s javnošću, u parlamentu Srpske u utorak je pročitao narodni poslanik lieste “Za pravdu i red”, Milan Minja Savanović, a odmah nakon toga javila se ministarka finasija Zora Vidović, koja je sinu palog borca ponudila posao.

Obećanje je ispunila odmah juče kada se u Narodnoj skupštini Republike Srpske sastala sa Koščicom i obećala posao portparola u Ministarstvu finansija RS s obzirom na to da je to mjesto od ranije upražnjeno.

Milan Minja Savanović i Peđa Koščica
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Koščica je u izjavi za Srpskainfo potvrdio da je razgovarao sa ministarskom te da su se dogovorili da donese potrebne dokumente u Ministarstvo finansija, nakon čega će se dogovoriti kada tačno počinje raditi.

“Nisam radio na samopromociji”

– S obzirom da sam po struci diplomirani komunikolog, smjer odnosi s javnošću, ispunjavam uslove za to radno mjesto. Želim samo da kažem da pismom, koje sam uputio u parlament Srpske nisam radio na samopromociji niti sebe, niti svoje majke i sestre. Želio sam da tim pismo skrenem pažnju na djecu poginulih boraca, ali i na probleme sa kojima se porodice palih boraca susreću. Moje pismo se odnosilo na sve porodice palih boraca i na njihov socijalni status u društvu. Da se to vidi i da se to zna – rekao je Koščica za Srpskainfo.

Milan Minja Savanović rekao je za Srpskainfo da je zadovoljan epilogom cijele priče jer će Koščica napokon riješiti pitanje zaposlenja.

– Drago mi je da je akcija urodila plodom i da je napokon riješen problem zapošljavanja sina poginulog borca. Ovo je pokazatelj da građani ne treba da ćute već da se bore za svoja prava. Nadam se da će ovo biti okidač da se narod pokrene i da se problemi boračke populacije riješe – naveo je Savanović.

On dodaje da zna za još ovakvih slučajeva te da će javno o njima govoriti u parlamentu Srpske.

– Dnevni red NSRS jeste da spasimo naš narod. Moramo raditi konkretno- istakao je Savanović.

Podsjećamo, Savanović je u utorak uveče pred narodnim poslanicima pročitao Koščicino pismo u kojem detaljno iznosi egzistencijalne probleme njegove porodice sa kojima se godinama bori.

Peđa Koščica je sin poginulog borca Vojske Republike Srpske Branka Koščice, heroja po kome je jedna ulica u Banjaluci dobila ime i koji je poginuo 1993. godine na odbrani Koridora kod Brčkog.

Tražio posao 15 godina

U svom pismu Koščica je, između ostalog, naveo da više od 15 godina pokušava naći bilo kakav posao dostojan čovjeka u rodnom gradu.

– Najveći dio svog života bio sam nezaposlen ili povremeno zaposlen. Veći dio svoje radne karijere radio sam neprijavljen ili na crno, što je rak-rana našeg društva. Kao ni moja sestra, nismo imali nikoga da se zauzme za nas i da nas preporuči, „pogura“, snalazili smo se kako smo znali i umjeli sa manjim ili većim uspjehom – naveo je Koščica, između ostalog, u pismu koje je potpisala i njegova majka Dragica i sestra Nina.

Komentar