Grad Trebinje
Hercegovina

Sindikalci RiTE Gacko najavili štrajk: Nema dogovora o povećanju plata

Predsjednik sindikata Rudnika i termolektrane Gacko Željko Tepavčevića kaže da nisu uspjeli naići na razumjevanje rukovodstva da se u plan poslovanja za uvrsti povećanja plata za radnike.

– Zahtjevi sindikata RiTE Gacko su povećanja cijene rada sa 150 na 170 KM i izmjene člana kolektivnog ugovora 64. i 67. koji se odnose na povećanja plata onim ljudima koji imaju otežane uslove rad. Očekivali smo da ćemo naići na razmjevanje, uvažavajući sve okolnosti i poslovanja i proizvodnje elketrične energije u ovim izazovnim vremenima, ali nažalost toga razumjevanja nije bilo – istakao je Tepavčević.

U Elektroprivredi kažu da ne mogu udovoljiti pojedinačnim zahtjevima sindiklanih organizacija, odnosno da radnici iz cijelog sistema prvo moraju obaviti pregovore sa svojim upravama kako bi se sve analiziralo u matičnom preduzeću i predložilo Vladi Republike Srpske.

– Za sada ne možemo reći da nema povećanja plata. Ostalo je da se uradi jasna analiza prije svega upravnopravni osnov i jasna i detaljana analiza o kojoj masi sredstava se radi da bi se moglo detaljno informisati vlasnik i vidjti koji su to izvori sredstava koje mora holding obezbjediti da bi se ispoštovale preuzete obaveze – rekla je Nada Trninić, v.d. finansijski direktor Elektroprivrede RS.

Međutim, predstvanici radnika tvrde da njihovi brojni raniji pozivi rukovodstvo ERS nisu urodili plodom sve dok nisu najavili štrajk.

-Nažalost, kada sindikat pristupi radikalnim vidovima sindikalne borbe onda nas zovu na sastanak. Prvo smo 18. maja uputili dopis ispred sindikata za sastanak, potom 12. jula, 10. avgusta, 29. avgusta i 1. novembra  i niko se nije udostio da nas pozove da razgovaramo da pravimo analize jer sigurno za ove zahtjeve su potrebne analize – istakao je Tepavčević.

Kada su u pitanju potraživanja između RiTE Gacko i Elektroprivrede i tu se rade o različitim ciframa.

Ono što je definitvno Elektroprivreda dužna je Gacku, a prema računici sindikata dugovanju su 27 miliona dok su prema računici rukovodstva oko 15 miliona. U Elektroprivredi potvrdili su da će ovu godinu završiti sa gubitkom, ne navodeći koliki će on biti.

– Tačno je da u 2022. godini očekujemo poslovanje matičnog preduzeća sa gubitkom jer je matično preduzeće preuzelo obavezu prodaje električne enrgije odnosno trgovinu i snabdjevanje, a ima i zaključene ugovore sa zavisnim preduzećima. Na početku ove godine nije se moglo očekivati šta će se događati na tržištu i kakvo će biti ostvarenja obima proizvodnje – naglasila je Trninićeva.

Nakon Gacka 28. novembra najavljen je i štrajk radnika RiTE Ugljevik.

(BN) 

Komentar