Grad Trebinje
Republika Srpska

Sindikat traži da Elektroprivreda povuče odluku o otkazivanju Kolektivnog ugovora

“Osnovni zahtjev jeste povlačenje odluke o otkazivanju kolektivnog ugovora Elektroprivrede, takođe i nedvosmislen stav dokle je ERS organizovana kao jedinstven holding, da za radnike u Elektroprivredi RS može postojati samo jedan kolektivni ugovor”, rekao je predsjednik Konfederacije sindikara Republike Srpske Željko Tepavčević.

On je kazao da je to odluka Predsjedništva Konfederacije sindikaata, nakon što je 3. novembra jednostrano raskinut kolektivni ugovor za zaposlene u Elektroprivredi Republike Srpske.

Tepavčević je poručio da je na sjednici Predsjedništva data puna podrška odboru sindikata Elektroprivrede u svim stavovima, zaključcima i radikalizaciji sindikalne borbe ukoliko to bude neophodno.

“Nakon provedenih zborova, odnosno te aktivnosti, koja je planirana do 24. novembra, održaće se sjednica odbora sindikata Elektroprivrede na kojoj će se donijeti termin i plan održavanja protesta, generalnog štrajka ili štrajka upozorenja  jer je 163 učesnika toga sastanka ovlastilo glavni odbor sindikata Elektroprivrede da donese takvu odluku”, rekao je Tepavčević.

Na sjednici je razmatrana i problematika Željeznica Republike Srpske pa je od Vlade Republike Srpske zatraženo da uredno izmiruje sve obaveze preuzete procesom restrukturiranja.

“Ove godine je rebalansom predviđeno da se grant za Željeznice umanji na 10 miliona. Smatramo da su sredstva uvećana tamo gdje to nije bilo neophodno, a da se Željeznicama umanjuje za 10 miliona što smatramo apsolutno neprihvatljivim”, rekao je Tepavčević i zatražio da se odmah pristupi potpisivanju kolektivnih ugovora i povećanju koeficijenata u Željeznicama.

BN

Komentar