Grad Trebinje
Republika Srpska

Sindikat traži izjednačavanje koeficijenata: Službenik ima 300 KM veću platu od nastavnika

Moja plata je manja za oko 270 KM nego državnog službenika u javnoj upravi. Obojica imamo visoku stručnu spremu. Ja predajem djeci srpski jezik, a službenik je zaposlen u jednom Ministarstvu.

Ovo za Srpskainfo kaže profesor koji već deceniju radi u jednoj srednjoj školi u Banjaluci.

– Tolika razlika u plati pokazuje i to kakav je odnos cjelokupnog društva prema obrazovanju. To je, zapravo, svima dobro poznata činjenica. Ako želimo dobro našem narodu, moramo imati dobre obrazovne temelje. To, između ostalog, znači da učitelji, nastavnici i profesori, ali isto tako i đaci i studenti, moraju da imaju dobre uslove za rad i učenje. Na nama svima je da odlučimo šta želimo – poručuje ovaj profesor koji nje želio da mu otkrivamo ime.

On je samo jedan od oko 15.000 zaposlenih u oblasti obrazovanja, nauke i kulture koji imaju plate manje od 250 do 308 KM u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru sa visokom stručnom spremom.

Zato je Sindkat obrazovanja, nauke i kulture aktuelizovao ovaj problem. Razlog za ovim nevjerovatnim razlikama u platama je zbog različitih platnih koeficijenata, iako svi primaju platu iz budžeta i imaju regulisane plate zakonima o platama.

–  Memorandum o zajedničkim mjerama koji je Savez sindikata RS potpisao sa premijerom RS još 2017. godine je predviđeno izjednačavanje platnih koefcijenata i to postepeno od 2019. do kraja 2022. godine. Jeste bila korona, ali se ništa nije uradilo da se realizuje mjera iz Memoranduma zbog čega smo primorani da se borimo na sve načine da ispravimo nepravdu  – kaže za Srpskainfo Dragan Gnjatić, predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

Na pitanje zašto tek sada aktuelizuju ovo pitanje, odnosno zašto nisu ranije pogotovo jer su znali da planiranim budžetom za ovu godinu nije predviđen novac u te svrhe, Gnjatić kaže da su čekali da istekne rok iz Memoranduma, a to je 31. decembar 2022. godine.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On nije htio da komentariše spekulacije da su “glas digli zaposleni u prosvjeti koji su članovi Ujedinjenje Srpske jer više na čelu resornog Ministarstva nije član te stranke”.

– Mi kao Sindikat moramo preduzeti određene mjere. Insistiramo da dođemo do što kvalitetnijeg rješenja, kako bi bili u ravnopravnom položaju sa ostalim korisnicima budžeta. Ako se ova nepravda ne ispravi što prije, ne isključujemo proteste i štrajk – poručuje Gnjatić.

On kaže da je ovo zaključeno i na sjednici Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Za početak traže pregovore sa resornim ministrima od kojih očekuju podršku u ovoj borbi.

Ministarka prosvjete i kulture Željka Stojčić je 7. marta razgovarala sa predstavnicima ovog Sindikata, te im poručila da svako povećanje mora da bude u skladu sa realnim budžetskim mogućnostima.

Predstavnici Sindikata razgovaraće i sa ministrom za viskoškolsko obrazovanje, te će uputiti ponovo dopis za pregovore sa Ministarstvom prosvjete, ali i sa premijerom RS.  

– Moja poruka Vladi RS, ali i celoj javnosti je da imamo veliku grupu nezadovoljnih ljudi. Zato predlažem da vidimo kako ćemo da riješimo ovaj problem – poručuje Gnjatić.

Po posljednjim javno dostupnim podacima, u osnovnim školama zaposleno je 7.724 nastavnika, u srednjim 3.945 nastavnika, a u visokoškolskim ustanovama  2.722 nastavnika i saradnika.

Javni izdaci za formalno obrazovanje u Republici Srpskoj u 2021. godini iznosili su 518,8 miliona KM ili 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda. Čak 99 odsto novca odlazi samo na bruto plate i materijalne troškove. 

srpskainfo.com

Komentar