Grad Trebinje
Republika Srpska

Sindikati i bolnice DIGLI GLAS PROTIV DISKRIMINACIJE: Svim radnicima u zdravstvu Srpske dati po 500 KM

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama u svim lokalnim zajednicama Srpske treba da dobiju po 500 KM pomoći, inače će tim ljudima, koji su kao i njihove banjalučke kolege dali doprinos u borbi protiv epidemije korone, biti učinjena velika nepravda.

Na to upozoravaju iz sindikata i zdravstvenih ustanova širom RS, uz poruku da se, u ovom pogledu, ne može i ne smije praviti nikakva razlika između radnika.

U Banjaluci su ugovori sa pojedinim zdravstvenim ustanovama potpisani, a u nekima je već počela isplata.

Pomenutu naknadu dobiće zaposleni u Univerzitetskom kliničkom centru RS, Institutu za javno zdravstvo RS, Domu zdravlja Banjaluka, Zavodu za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, te još četiri zavoda.

Za isplatu je potrebno oko 2,8 miliona KM, što znači da je riječ o oko 5.500 radnika.

S obzirom na to da u našem zdravstvu ima skoro 14.500 radnika, za isplatu jednokratne pomoći, kad se izuzme Banjaluka, neophodno je obezbijediti otprilike 4,5 miliona KM.

Neki naši sagovornici nadaju se da će lokalne zajednice ovaj teret preuzeti na sebe, dok drugi smatraju da to treba da učini država.

Bilo kako bilo, svi su stava da ovdje ne smije biti diskriminacije, te da se ne smije desiti da Banjaluka ostane usamljen primer podrške onima koji su već skoro dvije godine u koštacu sa koronom.   

Iz bijeljinske Bolnice „Sveti Vračevi“ očekuju da i Gradska uprava u Bijeljini postupi kao i Banjaluka.

– Naime, svi zdravstveni radnici su dali veliki i nemjerljiv doprinos u vrijeme pandemije kovida 19, ne štedeći ni sebe, ni svoje porodice da bi zaštitili stanovništvo – naglasili su iz ove zdravstvene ustanove.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS apeluju na lokalne zajednice, barem one koje imaju mogućnost, da se ugledaju na Banjaluku.

Naglašavaju da bi u cijelu priču trebalo da se uključi i država, te da pomogne opštinama i gradovima koji sami ne mogu da iznesu ovaj trošak.