Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

SIPA: Blokirana veća količina novca, 40 lokacija pretresaju

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, u sklopu operativne akcije „Square“, na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada i dalje provode pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari kao i privremeno oduzimanje dokumentacije na više od 40 lokacija.

“Navedene aktivnosti se preduizimaju zbog postojanja osnova sumnje da je na području Kantona Sarajevo i šire, u vremenskom periodu od 2009. godine do danas određena organizovana grupa ljudi, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, preduzimala nezakonite radnje zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da je falsifikovala vlasništvo nad zemljištem, prometovala većim brojem nekretnina, kojima se na području Kantona Sarajevo, u skladu sa važećim zakonskim propisima nije moglo prometovati, čime su stekli veliku protivpravnu imovinsku korist”, stoji u saopštenju SIPE.

Navedene radnje su članovi grupe realizovali uz pomoć i uključivanje nekoliko advokata i notara na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom drugih lica koja nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim licima.

Do sada je blokirana i privremeno oduzeta veća količina novca.

(BN)

Komentar