Grad Trebinje
Republika Srpska

SIPA upala u OC Jahorina

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ušla je Olimpijski centar (OC) Jahorina i izuzela dokumentaciju koja se dovodi u vezu sa sumnjivim javnim nabavkama, saznaje portal CAPITAL.

Konkretno, kako je portalu CAPITAL potvrđeno u SIPA-i službenici ove agencije su iz OC Jahorina nedavno izuzimali dokumentaciju vezano za određene nabavke i to po nalogu Okružnog javnog tužilaštva (OJT) u Istočnom Sarajevu.

U SIPA-i nisu precizirali o kojim nabavkama se konkretno radi, te su nas uputili da više infromacija potražimo u OJT u Istočnom Sarajevu.

U OJT su kazali da su informacije o konkretnom slučaju osjetljive i da ih možemo dobiti tek za dvije sedmice, odnosno po povratku portparola sa godišnjeg odmora.

O spornim nabavkama u OC „Jahorina“ CAPITAL je pisao u više navrata, a najvažnije je spomenuti nabavku šestosjedne žičare vrijednu 17 miliona maraka.

Nezakonito naručena i plaćena žičara

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije više puta upozoravao šestosjedna žičara na Jahorini u koju je Olimpijski centar (OC) prije gotovo dvije godine uložio 17 miliona KM izgrađena je nezakonito, kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je nedavno odbio tužbu Olimpijskog centra (OC) Jahorina protiv rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH (KRŽ BIH) kojim su poništeni njihov tender i odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku 17 miliona vrijedne šestosjedne žičare. U tome ne bi bilo ništa sporno da pomenuta žičara ne postoji već gotovo dvije godine.

Pojašnjenja radi, preduzeće „TNT“ iz Banjaluke se, o čemu je CAPITAL ranije pisao, još 2021. godine žalilo na Zaključak OC Jahorina u postupku nabavke šestosjedne isklopive žičare na lokaciji „Rajska dolina“, ali uprkos tome OC Jahorina je proveo postupak nabavke i dao ugovor italijanskom preduzeću „Leitner“, te time prekršio Zakon o javnim nabavkama i nije ispoštovao suspenzivno dejstvo žalbe.

Predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek je tada upitan šta će se desiti sada kada je Sud BiH odbio tužbu Olimpijskog centra, s obzirom na to da šestosjedna žičara postoji već gotovo dvije godine umjesto da da logično objašnjenje pozvao glavnog i odgovornog urednika portala CAPITAL Sinišu Vukelića da sruši žičaru.

Piće od porodice za milion maraka

CAPITAL je takođe objavio i da je Firma „Nedomex logistika“ u vlasništvu Jovane Vukadin dobila ugovor za nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića za Olimpijski centar težak čak 1,1 milion maraka. Kako smo saznali Vukadin je svastika Milenka Eleka, koji je u bliskim rodbinskim vezama sa Nedeljkom Elekom.

Konkretno, OC je sa „Nedomex logistikom“ zaključio okvirni sporazum na tri godine i to za nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića, kafe, toplih napitaka i srodnih proizvoda.

Interesantno je i da je u martu ove godine OC Jahorina izdao obavještenje u kojem je navedeno da raskida sedam okvirnih sporazuma sa „Nedomex logistikom“, da bi sada ponovo sa njima zaključio pomenuti okvirni sporazum.

CAPITAL: Bojana Ninković

Komentar