Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Situacija sa opakim virusom u Trebinju sve složenija: U bolnicu stalno pristižu pacijenti sa težim kliničkim slikama

Broj zaraženih i hospitalizovanih bolesnika u Hercegovini raste, a u trebinjskoj bolnici se pribojavaju da će narednih dana na bolničkom liječenju biti veći broj pacijenata nego što je to bilo u novembru prošle godine.

Kliničke slike su teže, a hospitalizuje se sve više mlađih ljudi.

Skoro sva odjeljenja su u kovid režimu, a narednih dana u ovaj režim bi trebalo preći i hiruško odjeljenje.

Sa kovid pacijenatima radi više od dvije trećine ljekara specijalista i medicinskog osoblja, a u trebinjsku bolnicu vraćeni su svi specijalizanti. Pored Trebinjaca, među hospitalizovanim su i oboljeli od kovida iz susjednih hercegovačkih opština.

Ovo je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare povodom aktuelnog stanja sa virusom korona u Hercegovini.

Rada Aleksić, specijalista infektolog u bolnici Trebinje potvrdila je da su u odnosu na predhodni period kliničke slike daleko teže.

– Situacija se kod većeg broja pacijenata komplikuje, pa dolazi do smrtnih ishoda, pogotovo kod osjetljivih kategorija. Iznenađujuće je da se kod zdravih osoba razvije upala pluća i komlikuje zdravstveno stanje. Sve je više mlađih osoba sa teškim upalama pluća – istakla je ona. 

Dr Aleksić je dodala da je najmlađi pacijent koji je danas preminuo u trebinjskoj bolnici je bio teški hronični pacijent.

Pozvala je sve građane da poštuju mjere, prate svoje zdravstvno stanje, jer su zdravstveni radnici iscrpljeni i na izmaku snaga.

Direktor trebinjske bolnice Nedjeljko Lambeta kaže da se u toku dana očekuje prijem novih pacijenata iz drugih hercegovačkih opština, naročito iz Bileće i Gacka.

– Koliko je situacija ozbiljna govore i podaci da smo prošle godine imali oko 650 kovid pacijenata, a od počekta ove preko 330, dok je samo u martu hospitalizovano više od 190 pacijenata – naveo je on.

FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Lambeta kaže da trebinjska bolnica ima još određen broj slobodnih kreveta, i da se odjeljenje hirurgije priprema da pređe u kovid režim.

– Veći će problem biti kiseonička mjesta i nastojaćemo da u narednih 48 sati pretvorimo hirurgiju u odjeljenje za kisenoničkim mjestima, kako bi se obezbjedili ukupno 138 kreveta, od kojih bi bilo oko 80 za pacijente pod velikim kiseoničkim dozama. Kiseonik se naručuje svakih osam do devet dana, jer su pacijenti na velikim dozama – ističe direktor trebinjske bolnice.

Apelovao na sve građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera, a ljekarima i zdravstvenom osoblju izrazio veliku zahvalnost u borbi koja dobija sve veći zamah.

U Trebinju je danas od posljedica virusa korona preminulo pet osoba, a najmlađa je imala 39 godina.

Virus korona potvrđen je  kod još 61 osobe u Trebinju, u Bileći je 23 novozaražena, Ljubinju sedmoro, Berkovićima su dvije osobe novooboljele, a u Gacku jedna.

Dubravka Čolović/srpskainfo.com