Grad Trebinje
Svijet

SJAJNA VEST Američka kompanija potvrdila: Naša vakcina protiv korone je EFIKASNA 94 ODSTO, tražimo odobrenje za HITNU DOZVOLU

Konačni rezultati ispitivanja “Modernine” vakcine protiv kovid-19 potvrđuju da ona ima 94% efikasnosti i da niko ko je vakcinisan njome nije razvio tešku bolest, kaže kompanija, pokrećući postupak odobravanja sa regulatorima širom sveta.

Američka kompanija je rekla da je dostavila podatke regulatorima u SAD, Evropi i Velikoj Britaniji za hitnu dozvolu.

Očekuje da će je Uprava za hranu i lekove u SAD razmotriti na svom sastanku 17. decembra, rekla je “Moderna”.

Kompanija “Moderna” sa sedištem u Masačusetsu primila je 2,48 milijardi američkih saveznih sredstava i bila je ključni deo Operacije “Brzina Vorp” Trampove administracije. SAD će prve dobiti ove vakcine, piše “Gardijan”.

“Moderna” je rekla da očekuje da će do kraja ove godine imati 20 miliona doza svoje vakcine spremne za upotrebu u SAD.

U avgustu su SAD kupile 100 miliona doza sa opcijom za nabavku još 400 miliona. “Moderna” kaže da je na putu da proizvede 500 miliona do milijardu doza u svetu 2021. godine.

Poput vakcine koju razvijaju „Fajzer“ i „BajoNTek“, i „Moderna“ je koristila novu tehnologiju iRNK (informativne RNK) za razvoj svoje vakcine, koja uključuje genetski kod virusa. Ovekompanije su objavile izvanredne i vrlo slične rezultate. Fajzerova konačna analiza podataka dala je svojoj vakcini 95% efikasnosti. Moderna postaje treća kompanija koja je svoje podatke prosledila regulatorima na odobrenje, posle Fajzera, a zatim i udruženog poduhvata Univerziteta Oksforda i kompanije AstraZeneka.

Vakcina protiv kovida-19 kompanije “Moderna” biće jednostavna za distribuciju, posebno u ruralnim oblastima, jer se može čuvati mesec dana na standardnim temperaturama frižidera.