Grad Trebinje
Video Region

Skandal u Evropskom parlamentu, Varhelyi nakon izlaganja Zovko pitao: “Koliko još idiota ima” (Video)

Mađarskom evropskom povjereniku Oliveru Varhelyiju mikrofon je ostao uključen tokom zasjedanja Evropskog parlamenta juče, pa se nakon jednog od njegovih odgovora moglo čuti kako na mađarskom kaže: “Koliko još idiota ima?”

Povjerenik EU-a za susjedstvo i proširenje odgovarao je na pitanja evroparlamentaraca o proširenju EU-a na Zapadni Balkan. Varhelyji je, odgovarajući na pitanje hrvatskih evroparlamentarca Željane Zovko i Tomislava Sokola, nakon sjedenja zaboravio isključiti mikrofon i rekao “Koliko još ima idiota?”, vjerojatno misleći na ostale evroparlamentarce.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, HDZ-ova evroparlamentarka Željana Zovko govorila je o najnovijem stanju u Bosni i Hercegovini te je istaknula nedavno formiranje Vijeća ministara BiH.

Zovko je prilikom rasprave pozvala na punu podršku Komisije novom sazivu, a poseban akcent stavila je na financijska sredstva EU.

Mađarska opoziciona stranka Demokratikus Koalicio (Demokratska koalicija) nakon sastanka oglasila se saopštenjem u kojem je pozvala na Varhelyijevu ostavku, ističući da je njegov komentar potpuno stran od funkcioniranja Evropskog parlamenta.

“Demokratska koalicija poziva na trenutnu ostavku Olivera Varhelyija, a ako odbije dati ostavku vlastitom voljom, očekujemo da ga predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen odmah otpusti”, napisali su.

Dodali su da će slučaj prijaviti Evropskom parlamentu i predsjedniku Evropske komisije, prenose mađarski mediji.

Komentar