Grad Trebinje
Republika Srpska

SKANDAL U NAJAVI Ko ima pravo na kupovinu zemljišta na Jahorini

Vlada Republike Srpske nedavno je prihvatila ponudu kompanije “Drvo-export” iz Teslića, iza koje stoji SNDS-ov odbornik Srđan Klječanin, za kupovinu 56 duluma zemljišta na Jahorini.

Ovim je Vlada Republike Srpske, odnosno entitetsko Ministarstvo trgovine i turizma, prekršilo Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Vrijednost ugovora je veća od 41 milion KM, a Klječanin je za Klix.ba rekao da je sve regularno i da je Vlada Srpske njemu prodala državno zemljište. Pod državnim zemljištem, kako smatra, entitet je vlasnik zemljišta, kao i šuma.

– Kako može Vlada Republike Srpske prodati nešto ako je pod zabranom raspolaganja? Je li to zemljiste Republike Srpske ili čije? Kako prodaje Republika Srpska ako je zemljište BiH. Hiljadama parcela je prodato, nije samo jedna. Ne bi onda smjela prodavati ni šumu, ni FBiH ni RS. Ne bi niko ništa smio raditi, da se živi od vazduha onda. Niko nema tu odluku, samo vi. Koji visoki predstavnik, kakav visoki predstavnik? Danas priča jedno, sutra drugo. Država nešto prodaje, Republika Srpska prodaje nešto. Jedino vi nešto osporavate i postavljate to pitanje, ne razumijem – rekao je Klječanin.

Na pitanje da li mu je poznato da je OHR ranije više puta upozoravao investitore i kupce na moguće negativne pravne posljedice, Klječanin odgovara.

– Bio je javni poziv, mogao se prijaviti ko je htio. Mi smo se prijavili kao zainteresovani i ponosni smo što možemo raditi na Jahorini nego bilo gdje drugo. Šta je sad problem – pita Klječanin.

Niti to što je Pravobranilaštvo BiH formiralo predmet u ovom slučaju Klječanina pretjerano ne brine.

– Nek’ formira šta hoće. Šta mi imamo s tim? Nama ako je neko nešto prodao, iza toga stoji garancija. Mi smo uzeli imovinu države. Šta god smo tražili od papira, dostave nam. 1/1 imovina na njima. Šta mi imamo biti u nezgodnom položaju, neka oni to rješavaju. Mi smo od njih kupili, pare idu u budžet. Tražili smo garancije i dužni su nam dati garancije – izjavio je odbornik SNSD koji na Jahorini planira graditi hotele i apartmanska naselja.

Na pitanje novinara da li se protiv njega vode istrage zbog pustošenja šuma, kako je već pisao Capital, Klječanin je odgovorio da je to “namješteno”.

– Ma kakve istrage, to je namješten politički proces. Jedni drugima namještaju. Mene to ne dotiče i ne zanima – zaključio je Klječanin, dodajući da sada predstoji finalizacija papirologije, a zatim izgrada projekta.

Inače, OHR je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice.

– Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan. Nadležne institucije u BiH su odgovorne za preduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine. Kabinet Kristijana Šmita je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice. Postoji hitna potreba da se pronađe prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, odnosno da se usvoji sveobuhvatna zakonska regulativa u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kristijan Šmit i Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira ostaju opredijeljeni za pružanje podrške provođenju inkluzivnog političkog procesa u tom cilju – naveli su iz OHR.

Pravobranilaštvo BiH je formiralo predmet nakon odluke Vlade Republike Srpske da proda nepokretnu imovinu na Jahorini.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, na čijem čelu je ministar Denis Šulić, nije obustavilo aktivnosti o prodaji zemljišta ukupne površine 56.405 metara kvadratnih iako su dobili upozorenje Pravobranilaštva BiH 11. januara. 2024. godine.

srpskainfo.com

Komentar