Grad Trebinje
Republika Srpska

Školski pribor poskupio i do 50 odsto

 Pripreme za povratak đaka u klupe su već počele, a nakon poskupljenja udžbenika i autobuskih karata, udar na kućni budžet roditelja su i više cijene školskog pribora, koje su u odnosu na prošlu godinu skočile i do 50 odsto.

Police sa sveskama, pernicama, olovkama i ruksacima uveliko su popunjene, a sudeći po cijenama u knjižarama, ovo će biti najskuplja priprema za početak školske godine.

Prema riječima trgovaca, udžbenici su skuplji za 30 odsto, dok su cijene pojedinih dijelova pribora više i do 50 odsto, pa tako torbe koštaju i do 120 maraka.

– Roditelji već dolaze i ponešto kupuju ili gledaju cijene, ali prethodnih godina u ovom periodu bilo je mnogo veće interesovanje. Ne znamo da li je u pitanju besparica ili čekaju kraj mjeseca. Sigurno je da će, ko god može, iskoristiti mnogo toga od prošle godine – rekli su u knjižari “Kultura”. Ističu da se nerijetko dešava da roditelji, kada vide cijene, odustanu od kupovine.

– U prosjeku je svaki artikl skuplji za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a neke stvari i do 50 odsto. Pernice, sveske, rančevi i olovke su neophodni i te stvari se kupuju najviše  –  kazali su u “Kulturi”.

Prema njihovim riječima, znaju se prioriteti, a to je osnovni pribor neophodan za nastavu.

– Olovka košta od 20 feninga do 1,60 KM, sveske su od 0,70 KM pa nadalje. Za punu pernicu potrebno je izdvojiti najmanje 15,90 KM. Primjećujemo da se uglavnom to i kupuje jer se ne može koristiti od prošle godine – rekli su nam iz ove banjalučke knjižare.

Slična situacija je i u ostalim lokalnim zajednicama. U derventskom “Gatarić grupu” kazali su za “Glas” da roditelji sa djecom uveliko dolaze u njihove knjižare kako bi đaci spremno dočekali novu školsku godinu.

– Teško je govoriti koliko je sve skuplje, ali ono što je sigurno jeste da roditelji moraju izdvojiti više novca nego lani. To je logičan slijed jer je sve dosta skuplje, a to nije mimoišlo ni pribor – dodali su iz “Gatarić grupa”.

Banjalučanka Milica Marković ima dva osnovca, a za najprioritetniji pribor izdvojila je oko 150 KM.

– Kupila sam im već pribor, nemam šta čekati jer može biti samo skuplje. S obzirom na to da je mlađem sinu bio potreban i ruksak, uz sveske, olovke, pernicu i sve ostalo po djetetu treba minimalno od 50 do 70 maraka. Naravno, sve zavisi od toga šta imate od prošle godine. Poskupljenje je gotovo 50 odsto, ali preživjećemo i ovo – rekla je Markovićeva.

Nesumnjivo je da će roditelji nastojati da svojim đacima obezbijede sve potrebno za početak škole, jer osim pribora i knjiga, moraju da kupe i odjeću i obuću, a više je nego izvjesno da će nakon kompletiranja svega toga novčanici ostati poluprazni.

Akcije

Predsjednik bijeljinskog Udruženja potrošača “Zvono” Jovan Vasilić, koji je većinu radnog vijeka proveo u prosvjeti, kaže da je dobro upoznat sa svim potrebama učenika pred početak školske godine, te da one iziskuju dodatne velike troškove.

– Nadam se da besplatni udžbenici, o kojim je bilo riječi na svim nivoima vlasti, neće ostati mrtvo slovo na papiru, jer bi se na taj način umnogome rasteretio kućni budžet. Pribor je neophodan i iziskuje nove namete, a ono što mogu potrošačima poručiti jeste da prate akcije u knjižarama i tržnim centrima jer na taj način mogu da uštede nešto novca – rekao je Vasilić.

Komentar