Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Skuplje mrežarine uvod i za veće račune za struju (Video)

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Regulatorne komisije za eneregitiku Republike Srpske na poslednjoj sjednici pokrenut  je tarifini postupak i javno razmatranje zahtjeva distrubitivnih preduzeća koja traže povećenja cijene mrežarine.

Regulatorna komisija za eneregitiku Republike srpske pokrenula je tarifni postupak po zahtjevu distrubitivnih preduzeća iz sastava Elektroprivrede koja traže povećanja cijene mrežarine. I dok predstvanici vlasti već mjesecima tvrde da struja u Republici Srpskoj neće poskupjeti u opoziciji kažu da se građni ponovo obmanjuje i da uskoro mogu očekivati uvećane račune za električnu energiju.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Regulatorne komisije za eneregitiku Republike Srpske na poslednjoj sjednici pokrenut  je tarifini postupak i javno razmatranje zahtjeva distrubitivnih preduzeća koja traže povećenja cijene mrežarine.

“Dostavljeni zahtjevi operatora distributivnih sistema za odobrenje distributivne mrežne tarife temelje se na zahtjevu za povećanje odobrenog potrebnog prihoda zbog povećanja troškova rada i održavanja, uključujući troškove proizvodnih usluga i troškova zarada i naknada zarada, povećanja troškova distributivnih gubitaka izazvanih rastom cijena električne energije“, navodi se u saopštenju Regulatorne komisije.

Poslanik SPS-a potpredsjednik te stranke Maksim Skoko i ranije je tvrdio da će na ovaj način doći do poskupljenja struje građanima Srpske, koje im je pripremila, kako je rekao, distributivna koalicija na čelu sa Petrom Đokićem i Draganom Čavićem.

– Sada se pojavila i distributivna kolacija na čelu sa Socijalističkom partijom I NDP-om,  gdje predvođeni ministrom Petrom Đokićem, koji kroz svoje direktore Čavića i Kuljića u Elektrohercegovin I Elektrokrajini, podnose zahtjeve za poskupljenje električne energije, dok se narodu priča jedna savim drugačija priča. Sve je ono što sam i prije tri-četiri mjeseca najvaljio da je kroz donošenje zakonskih riješanja i akata pripremljeno poskupljenje cijene električne energije i skoro da ga je sada nemoguće izbjeći – istakao je Skoko.

Kompletna Elektroprivreda nalazi se na ivici stečaja, tvrdi narodni poslanik  iz Trebinja Nebojša Vukanović, koji ističe da je poskupljenje struje putem distributivnih preduzeće samo najava onoga što slijedi nakon izbora.

-Umjesto da Elektroprivreda sa ovako visokim cijenama na svijestkom tržištu bude kičma razvoja Republike Srpske i obezbjeđuje ogroman prihod za budžet, nažalost ona se uprkos silnim prihodima nalazi se na ivici stečaja i moraju primjenjivati ovako nepopularne mjere poskupljenja struje. To sada ide kroz povećanje cijene mrežarine, a čim prođu izbori oni namjeravaju drastično podići cijenu struje samo žele da prođe izborna kampanje kako ih glasači nebi kaznili. Norod mora biti svjestan da je ova korumpirana vlast odgovorna za krah elktroneregetskog sistema – tvrdi Vukanović.

Pred Regulatornom komisijom za energitiku sada slijede javna razmatranja i formlane rasparave, nakon čega će se izjasniti o opravdanosti zahtjeva distrubitivnih preduzeća, odnosno biće poznato koliko će građani Srpske dodatno izdvajati za račune električne energije. 

RTVBN

Komentar