Grad Trebinje
Republika Srpska Izdvojeno

SLAB ODZIV ZA STUDIRANJE U SRPSKOJ Izvjestan i treći krug za upis brucoša

Nakon drugog prijemnog ispita za prvi ciklus studija na većini fakulteta na oba javna univerziteta u RS ostalo je slobodnih mjesta, zbog čega će više fakulteta, kako bi popunili amfiteatre, budućim brucošima pružiti i treću šansu.

Vera Ćevriz Nišić, prorektorka za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazala je da je na ovom univerzitetu ostalo slobodnih više od 900 mjesta, od kojih je 542 na budžetu, i dodala da je u novu akademsku godinu predviđeno da se upiše 1.948 studenata.

“Mi smo u drugom upisnom roku upisali 150 studenta, s tim da ćemo konačne rezultate upisa u drugom roku imati kada se 20. septembra obavi prijemni ispit za studente na Medicinskom fakultetu na engleskom jeziku”, kazala je Ćevriz Nišićeva.

Dodaje da je nakon završenog drugog upisnog roka najviše mjesta ostalo na Filozofskom fakultetu, odnosno na studijskim programima matematika i fizika, matematika i računarstvo kao i srpki jezik i književnost.

“Praznih mjesta ostalo je i na Tehnološkom fakultetu, čak 49, na Poljoprivrednom 47, ali i Mašinskom fakultetu, tako da je ove godine manja zainteresovanost na fakultetima tehničkih nauka, pa da ćemo sigurno organizovati i treći upisni rok”, kazala je Ćevriz Nišićeva i dodala da je ove godine veća zainteresovanost za društvene nauke, posebno za ekonomiju i pravo.

“Budućim studetima je sigurno lakše naći zaposlenje kada budu svršeni ekonomisti i pravnici”, kazala je Ćevriz Nišićeva.

Radoslav Dekić, prodekan za nastavu PMF-a u Banjaluci, za “Nezavisne novine” rekao je da se u drugom upisnom roku na ovaj fakultet prijavilo svega 15 studenta na svih osam studijskih programa.

“Za narednu akademsku godinu planirali smo da upišemo oko 170 brucoša, dosada je upisano 80, a najveće interesovanje pokazano za matematiku, potom za informatiku, te za biologiju”, kazao je Dekić.

Pojasnio je da je u odnosu na prethodnu godinu manja zainteresovanost studenata za ovaj fakultet.

“Sigurno je da ćemo u narednom periodu organizovati i treći upisni rok da bi uspjeli barem djelimično ispuniti upisnu kvotu”, zaključio je Dekić.

S Univerziteta u Banjaluci rekli su da je slobodnih mjesta za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija u novoj akademskoj godini ostalo na većini članica tog univerziteta.

“Upisne kvote već u prvom roku popunjene su na Fakultetu bezbjednosnih nauka, kao i na većini studijskih programa Medicinskog fakulteta. Tradicionalno veliko interesovanje budući studenti su iskazali za studije psihologije i predškolskog vaspitanja na Filozofskom fakultetu, engleski jezik na Filološkom fakultetu, te pojedine studijske programe koji se izvode na Fakultetu političkih nauka. Veliko interesovanje budućih studenata vlada i za Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Elektrotehnički, Ekonomski i Pravni fakultet”, kazali su s Univerziteta u Banjaluci.

Dodaju da će odluku o organizaciji trećeg upisnog roka na fakultetima i Akademiji na kojima je i poslije dva sprovedena upisna roka ostalo slobodnih mjesta donijeti Senat Univerziteta u Banjaluci na narednoj sjednici.

“Ukupno je planirano da se u prvu godinu prvog ciklusa studija u novoj akademskoj godini upišu 2.772 studenata”, zaključili su na Univerzitetu u Banjaluci.

nezavisne novine