Grad Trebinje
Republika Srpska

Slabije interesovanje studenata za sezonske poslove: Ponuda dobra, ali nema ko da radi

Kad završe ispitni rokovi, studenti preko omladinskih zadruga traže posao na dnevnicu kako bi zaradili džeparac, ali se zainteresovanost smanjuje iz godine u godinu. Poslodavci nude više poslova nego što to ima zainteresovanih studenata, a satnica iznosi od pet do sedam maraka.

Zima je period kada je najmanje interesovanje studenata, jer su na odmoru, slave ili spremaju ispite. Uz to, sve je manje studenata pa se dešava da ima posla, ali nema ko da radi.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” direktor Omladinske zadruge “KAB” Ivo Turkeš te dodao da se smanjilo interesovanje u odnosu na prethodne godine, posebno studenata koji nisu iz Banjaluke.

– Takođe, manje su zainteresovani i studenti sa privatnih fakulteta koji su ranije bili više zainteresovani da zarade novac na ovaj način i poprave budžet. Imamo dosta interesovanja od poslodavaca, ali teško je naći radnike, a posebno studente. Dosta toga se promijenilo, a upisna politika diktira tempo uz lošije interesovanje – rekao je Turkeš.

Prema njegovim riječima, tek nakon ispitnih rokova javlja se nešto više studenata.

 – Prošle godine je satnica bila pet maraka, sada studenti hoće bar šest ili sedam maraka, zbog inflacije i poskupljenja. To su najčešće poslovi oko selidbi, arhiviranja i slično. Oni moraju da izbalansiraju obaveze i rad, njima odgovara da rade dan-dva, dok poslodavcima najčešće trebaju radnici na pet ili više dana – rekao je Turkeš. Dodao je da su studentkinje obično zainteresovane za poslove kao što je obavljanje anketa.

Predstavnik banjalučkih studenata Marko Ćurko rekao je za “Glas Srpske” da studenti koriste pauze između kolokvijuma i ispita kako bi na dnevnicu zaradili novac.

–  U današnje vrijeme, svaka zarađena marka dobro dođe. Znam dosta prijatelja koji to rade i koji pametno utroše novac na neko putovanje. Mladi ljudi se bore, a oni odgovorni usklade sve obaveze tako da ne trpi ni indeks – rekao je Ćurko, dodavši da na ovaj način olakšavaju finansije i roditeljima.

Student četvrte godine Fakulteta političkih nauka Miloš Veljančić kazao je za “Glas Srpske” da je od novembra prošle godine preko KAB-a našao posao.

 – Radim sedam sati dnevno u m:tel-u, s tim da imam dva slobodna dana. Najčešće je to vikend, mada ne nužno. Sve do ovog mjeseca dnevnica je bila, tri i po marke što je bilo stvarno malo. Od 1. februara satnica je pet maraka, što je koliko-toliko podnošljivo i pristojno – rekao je Veljančić naglasivši da je ovo prelazno rješenje dok ne dođe do diplome akademca kada će tražiti posao u struci.

More

Trebinjac Siniša Marić već tri godine, koliko je na studijama, povremeno radi poslove na dnevnicu kako bi zaradio džeparac.

– Najviše radim prije ljetne pauze, jer prikupim nešto novca za more sa društvom.  To su u principu najčešće fizički poslovi, ali dnevnica od 40 do 50 maraka dobro mi dođe, jer para nikad dosta, a posebno kada ste student – rekao je Marić za “Glas”.

Glas Srpske

Komentar