Grad Trebinje
Republika Srpska

SLOBODA GOVORA NIJE ZLOČIN Sutra protesna šetnja novinara i građana za slobodnu Srpsku

Slobodna Srpska u kojoj je slobodno govoriti, misliti i pisati – moto je pod kojim će u utorak predstavnici slobodnih medija i aktivisti koji se bore za slobodu govora i mišljenja u Republici Srpskoj održati protesnu šetnju od Trga Krajine do Narodne skupštine Republike Srpske.

Okupljanje je zakazano za 9 časova ujutro na banjalučkom Trgu Krajine odakle će se učesnici uputiti prema parlamentu Srpske, gdje u 10 sati počinje sjednica na kojoj će se raspravljati o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizuje kleveta i značajno  ograničava sloboda govora građana Republike Srpske.

O štetnosti ovog zakona u proteklih nekoliko mjeseci govorili su brojni pravnici, predstavnici sindikata, novinari, analitičari, predstavnici domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija i mnogi drugi. Uprkos njihovim upozorenjima, vlast Srpske ostala je pri stavu da se kleveta kriminalizuje.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Siniša Vukelić, potvrdio je da će se novinari i aktivisti okupiti “kod megafona” na Trgu Krajine kako bi još jednom zatražili da se povuče predloženi zakon, a potom krenuti u protestnu šetnju do Narodne skupštine Republike Srpske.

Okupljanje novinara ispred Narodne skupštine RS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On je pozvao sve građane Republike Srpske da im se pridruže u ovoj borbi za slobodu govora i dođu na Trg Krajine.

– Mi nemamo zakonodavnu ni izvršnu vlast i ne znamo da li će zakon na kraju biti i usvojen. Građani su birali tu vlast i zato bi vlast trebala da obrati pažnju na to šta im građani govore, a mnogi podržavaju naš stav da ovakav zakon ne smije da zaživi – ističe Vukelić za Srpskainfo. 

Dodaje da je cilj sutrašnjeg okupljanja kako bi se još jednom skrenula pažnja na štetnost predloženog zakona.

– Pokazaćemo poslanicima da nam je zaista stalo do slobode govora, koja je garantovana i Ustavom Srpske – poručuje Vukelić. 

Navodi da je možda najbolji moto za sutrašnji skup: „Slobodna Srpska, u kojoj je slobodno govoriti, misliti i pisati“.

Vrlo važno je, kako dodaje on, da pokažemo da nećemo od toga odustati i da je to naše ljudsko pravo.

– Vlast bi trebala konačno da ima sluha za ono što građani misle, a ne da vlast koja se predstavlja da brani narod od nekih zlih spoljnih neprijatelja, zapravo tim svojim građanima želi da zabrani da slobodno govore i želi ih krivično procesuirati kao da je sloboda govora zločin, a ne mnogi drugi privredni zločini, korupcija, kriminal – zaključuje Vukelić.

Najavljenu protesnu šetnju novinara podržale su brojne nevladine organizacije, ali i sve stranke opozicije u Srpskoj, čiji su poslanici poručili da će se pridružiti ovoj šetnji.

PODRŠKA MEDIJSKOJ ZAJEDNICI

Narodni poslanik i član Predsjedništva Narodnog Fronta Željko Dubravac rekao je da je stav njegove stranke jasan i nedvosmislen – inkriminacija klevete i uvrede, nema mjesta u predloženom zakonu, te kako kaže, traže od predlagača da se poglavlje XVIIa u potpunosti briše.

– S tim u vezi poslanici Narodnog fronta će to i zatražiti na 5. redovnoj sjednici NSRS da se briše navedena odredba inkriminacije javne riječi, kritike, kojom se želi ućutkati javnost, odnosno dodatno disciplinovati oni koji baštine slobodu i imaju drugačije viđenje stanja javnih politika u Republici Srpskoj u odnosu na hvalospjeve vlastodržaca – kaže Dubravac.

On ističe da time u potpunosti podržavaju novinare i novinarske zajednicu i da će se u utorak, 18. jula, pridružiti najavljenom javnom protestu novinara.

Komentar