Grad Trebinje
Trebinje

Služen pomen na Pridvoračkoj jami: Na jesen zajednička grobnica za stradalnike u Podgljivlju

U Pridvorcima je danas služen parastos za 13 Srba koje su lokalne ustaše bacile u Pridvoračku jamu u noći 23. na 24. jun 1941. godine.

Nakon 80 godina, ove jeseni se očekuje da bude završena izgradnja zajedničke grobnice i spomen-obilježja na gradskom groblju u Podgljivlju, kako bi stradalnici bili dostojno sahranjeni.

“U završnoj smo fazi izgradnje grobnice i odgovarajućeg spomenika za pridvoračke žrtve, očekujem da taj posao bude završen do početka jeseni, kako bismo naredne godine, u ovo vrijeme, upalili svijeće i položili cvijeće na njihovoj zajedničkoj grobnici u groblju u Podgljivlju”, rekao je predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak.

On je naveo da je dogovorena i izrada dva mozaika, koji će biti sastavni do grobnice.

Parastos je služio paroh Milan Bužanin, a cvijeće su položile delegacije Grada Trebinja, Boračke organizacije Grada Trebinja i potomci stradalih.

“Svaka stopa srpske Hercegovine je natopljena krvlju mučenika, treba da se ugledamo na Hrista i opraštamo onima koji su učinilo ovo zlodjelo, da se prisjećamo stradanja naših predaka i da se na ovom stradalnom mjestu sabiramo i okupljamo”, istakao je paroh Bužanin.

pridvoracka jama 1.jpg (292 KB)

Željko Šakota, potomak stradalog Boška Šakote rekao je da je nakon osam decenija krajnje vrijeme da pridvoračke žrtve nađu smiraj u zajedničkoj grobnici.

“Drago mi je da smo se i ove godine okupili, hvala Organizacionom odboru i Mjesnoj zajednici Pridvorci koji nam pomažu u obilježavanju stradanja naših najmilijih. Nadamo se da će nakon 80 godina naši preci u oktobru biti dostojno sahranjeni u zajedničkoj grobnici, čiju je izgradnju usporila pandemija virusa korona”, kazao je Šakota.

Podsjetio je da je u noći 23. na 24. jun 1941. godine bijeg trojice Srba sa zloglasne jame spasio masovniju likvidaciju srpskog življa iz Trebinja i Hercegovine.

“Masovna likvidacija Srba je bio plan ustaškog genocida za Trebinje, u toj nesreći sreća je što su trojica Srba uspjela pobjeći sa Pridvoračke jame i spasiti stotine drugih života, jer je bila planirana likvidacija  ljudi koji su već bili uhapšeni”, rekao je Šakota.

Pomenu je prisustvovala delegacija Grada Trebinja predvođena predsjednikom Skupštine Dragoslavom Banjkom, delegacija Boračke organizacije Grada Trebinja, potomci stradalih Srba, mještani Pridvoraca i brojni građani Trebinja.

Na inicijativu potomaka stradalih Srba iz Pridvoraca 2006. godine podignuta je spomen-kapela uz Pridvoračku jamu.

Radio Trebinje