Grad Trebinje
Trebinje

Služen pomen vojvodi Nedeljku Vidakoviću

Komandantu Bobanske čete Trebinjske brigade vojvodi Nedeljku Vidakoviću danas je u Trebinju služen pomen povodom 26 godina od njegove pogibije.
Vojvoda Nedeljko Vidaković poginuo je na Krstovdan, 27. septembra 1994. godine, na Borcima kod Konjica.

Od iste granate smrtno su stradali i njegovi saborci Dragan Slijepčević i LJubiša Popović, a teško je ranjen najmlađi pripadnik ove jedinice Aleksandar Masleša, koji je od posljedica ranjavanja preminuo u januaru naredne godine.

Delegacije grada Trebinja, gradske Boračke organizacije i nekadašnji saborci iz Bobanske čete položili su cvijeće na spomenik vojvodi Vidakoviću.

Vojvodin saborac Dragan Ristić prisjetio se svog komandata te istakao kako je uvijek bio među prvima i uvijek stizao gdje god je trebalo.

“Uvijek je bio čestit – i kao čovjek i kao borac. Nikada se nije desilo da civili i nejač ginu od nas, a bilo je borbi žestokih – pogotovu što je naš rejon odbrane bio veoma širok”, rekao je Ristić.

On je napomenuo da se na ovaj dan svake godine prisjećaju svog komandanta i ratnih drugova koji su sa njim poginuli u istom rovu, ali i odaju poštu svim borcima Vojske Republike Srpske koji su položili živote u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da će grad Trebinje uvijek čuvati uspomenu na one koji su položili svoje živote da bi se danas živjelo u slobodi.

“Naš cilj u narednom periodu će biti da obilježavamo ove datume i da nekadašnjim borcima pomažemo koliko god je to moguće. Isto tako, očekujemo da se i oni uključe kako bi nam prezentovali šta bi bilo dobro da se uradi”, rekao je Ćurić.

On je dodao da je već dogovoreno da nezaposleni demobilisani borci primaju nadoknadu, ističući da je to dobar primjer iz Trebinja.

Bobanska četa Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske brojala je oko 120 pripadnika, a tokom odbrambeno-otadžbinskog rata poginula su 23 borca. 

SRNA