Grad Trebinje
Republika Srpska

Šmit govorio o državnoj imovini RS, pa se osvrnuo i na rezultate izbora “Predlažem Dodiku da se vrati u period kada smo intenzivno sarađivali”

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH izjavio je danas da je razgovarao sa predsjednikom Srbije o teritorijalnom integritetu BiH i o izjavama političara iz Republike Srpske, koje se “odnose na autonomiju entiteta RS u BiH”.

Vučić ima potpuno drugačije mišljenje od Dodika. Dodik i Putin slično razmišljaju rekao je Šmit za sarajevsku televiziju Face TV navodeći da je sa Vučićem razgovarao u subotu.

On je dodao da će “uskoro uraditi nešto u vezi s državnom imovinom, što će se odnositi na RS“, jer će i RS biti dio EU integracija.

– Predlažem Dodiku da se vrati u period kada smo intenzivno sarađivali –  naglasio je i dodao da svi još ne znaju kakav će biti izborni rezultat u RS.

Dodao je da ima povjerenje u Centralnu izbornu komisiju (CIK), koja zajedno sa nadležnim institucijama treba da provjeri izborne krađe.

– Uzdržan sam, jer imam puno povjerenje u CIK. Ne moram da koristim bonska ovlašćenja kada su pitanju izborne krađe. Neka (opozicioni kandidat za predsjednika RS) Jelena Trivić i ostali traže ponovno brojanje glasova –  rekao je Šmit.

Šmit je rekao da u BiH postoji briga i zbog uticaja zvanične Moskve, što kako je ocijenio, otvara pitanje u kom smjeru se ide kada su u pitanju evropske integracije i bezbjednost.

– To su pitanja, ali neću sada govoriti o svim detaljima –  naveo je Šmit.

Šmit je naglasio da susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska igraju važnu ulogu kada je u pitanju BiH, kao i Turska.

– Nije riječ samo o tome da se dogovore Sarajevo i Banjaluka. Moramo imati i podršku Evropske unije i to je, u stvari, ta suština tih razgovora i diskusija – kazao je Šmit, dodavši da je optimista kada je riječ o kretanju stvari u BiH u razumnom smjeru.

Upitan o izmjenama Izbornog zakona u BiH i ustavnim promjenama u Federaciji BiH, koje je nametnuo na dan izbora, visoki predstavnik je odgovorio da se njegova odluka “ne može mjeriti kao dobra ili loša”.

– Sačekajte efekte. Nijedna stranka od mene nije zvanično tražila da nametnem izmjene Izbornog zakona BiH. Jedino mi je bilo bitno da izađemo iz blokade institucija –  kazao je, prenosi N1.

Na pitanje da li je nametnutim izmenama Izbornog zakona za Federaciju BiH “dao ključ u ruke Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH i tako manjinskoj stranci dao da vlada nad većinom”, visoki predstavnik je odgovorio da to “nije tako doživio”.

– Hrvati su konstitutivni narod i alergični su na to da im se kaže da su manjina. Ne smijemo dopustiti da dođe do podjele Federacije BiH na bilo koji način. Oni koji govore o trećem entitetu ne smiju da dobiju bilo kakvu podršku – ocijenio je on.

Na konstataciju da nije visoki predstavnik u Republici Srpskoj, već samo u Federaciji BiH i da ga Dodik “vrijeđa i ismijava”, Šmit je odgovorio “ko se poslednji smije, najslađe se smije”.

– Dodik mora da zna da svi oko njega entitet Republiku Srpsku poštuju, ali to je dio BiH – kazao je on.

srpskainfo.com

Komentar