Grad Trebinje
Republika Srpska

Šmit najavio posjetu Republici Srpskoj

Visoki predstavnik u BiH, koga vlasti Republike Srpske ne priznaju, Kristijan Šmit najavio je posjetu Republici Srpskoj.

“Tamo zapravo imam termine u narednih nekoliko dana i sedmica, posebno u Banja Luci, ali i u drugim gradovima. Ja se toga držim – i preporučujem gospodinu Dodiku da više ne tjera svoje sebične ludosti”, rekao je Šmit reagujući na Dodikovu najavu da će ga policija uhapsiti ako dođe u posjetu u Repubiku Srpsku.

Šmit je u intervuu za FAZ, koji prenosi N1, kazao da će Dodikove pristalice shvatiti da on ne radi uvijek ono što kaže – i da svojoj zemlji ne donosi ništa dobro.

Šmit je rekao da je zaštićen Bečkom diplomatskom konvencijom i da uživm imunitet, ali i da Dodik ne bi imao nadležnost da ga uhapsi ili naredi hapšenje jer nema ovlaštenja da daje upute policiji.

“Tužilaštvo bi to prvo moralo da razjasni. Dodik je već pokušao da me prijavi u Republici Srpskoj, a pametno banjalučko javno tužilaštvo je, iz mjera predostrožnosti, ovaj postupak odmah proslijedilo Državnom javnom tužilaštvu u Sarajevu, od kojeg dalje ništa nisam čuo. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava unaprijediti vladavinu prava u Bosni. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi se trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke.” odgovorio je Šmit.

Pratite nas i putem Vibera

Komentar